miercuri

24 aprilie, 2024

11 decembrie, 2020

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat vineri că se pot depune cereri pentru finanțare în baza H.G. nr.332/2014 pentru ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor noi, care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă.

„Obiectivul schemei de ajutor de stat este dezvoltarea regională prin realizarea de investiții care determină crearea a minim 100 de locuri de muncã și încurajarea participării active a întreprinderilor la reducerea decalajelor economice dintre regiuni și redresarea economiei românești.

În cadrul schemei sunt finanțate cheltuielile salariale înregistrate pe o perioadã de 2 ani consecutivi, ca urmare a creãrii de noi locuri de muncã. Se acordã sume sub formă de granturi, de la bugetul de stat, pentru cheltuieli eligibile de natura costurilor salariale. În anul 2020, pentru ambele scheme de ajutor de stat administrare de MFP (instituite în baza H.G. nr. 332/2014 și H.G. nr. 807/2014) a fost alocat un buget de 1,5 miliarde lei”, arată un comunicat al Finanțelor.


În luna august, prin Hotãrârea de guvern nr.598/2020 a fost revizuită această schemă, pentru creșterea accesibilității companiilor la finanțarea investițiilor cu ajutor de stat.

Principalele modificări:

  • prelungirea pânã în anul 2023 a perioadei în care se pot emite acorduri pentru finanțare;
  • prelungirea pânã în anul 2028 a perioadei în care se poate efectua plata ajutorului de stat;
  • eliminarea condiției privind angajarea de lucrãtori defavorizați;
  • introducerea posibilității demarãrii proiectului de investiții după depunerea cererii pentru finanțare;
  • eliminarea obligativitãții operatorului economic de a nu înregistra debite restanțe la bugetul general consolidat al statului la momentul depunerii cererii de acord pentru finanțare, aceastã obligație rãmânând valabilã la momentul plãții ajutorului de stat;
  • eliminarea evaluării cererilor de acord pentru finanțare în 2 etape în vederea simplificãrii procedurii de evaluare;
    stabilirea unui termen de 6 luni de la emiterea acordului pentru finanțare pentru asigurarea surselor de finanțare și demonstrarea situației juridice a locației, având în vedere cã procesul de perfectare a documentelor juridice în contextul actual poate întârzia depunerea cererii de acord pentru finanțare;
  • flexibilizarea condițiilor pe care trebuie sã le ȋndeplineascã ȋntreprinderile ȋn activitate, respectiv eliminarea condiției privind rentabilitatea cifrei de afaceri;
  • posibilitatea modificãrii locației/locațiilor, precum și a locurilor de muncã aferente acestora în aceeași regiune;
  • flexibilizarea procedurii de platã a ajutorului de stat, prin eliminarea condițiilor referitoare la numãrul maxim de cereri care se pot depune într-un an calendaristic.

Criterii de eligibilitate și condiții obligatorii:

● Investițiile realizate trebuie sã fie considerate investiții inițiale sau investiții inițiale în favoarea unei activitãți economice noi.
● Compania nu intrã în categoria ”întreprinderilor în dificultate”, definite conform art. 2 alin. (18) din Regulament. Astfel, nu sunt eligibile întreprinderile care se aflã în cel puțin una dintre urmãtoarele situații:
în ultimul an fiscal jumătate din capitalul social subscris a dispãrut din cauza pierderilor acumulate;
raportul datorii/capitaluri proprii este mai mare de 7,5;
capacitatea de acoperire a dobânzilor calculate pe baza EBITDA se situează sub valoarea de 1 (pentru întreprinderi mari).
● Nu se află în procedură de executare silitã, insolvență, faliment, reorganizare judiciarã, dizolvare, închidere operaționalã, lichidare sau suspendare temporarã a activitãții.
● Nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau în cazul în care asemenea decizii au fost emise acestea au fost executate, conform prevederilor legale în vigoare.
● Nu au efectuat o relocare cãtre unitatea în care urmeazã sã aibã loc investiția.
● Este demonstrat efectul stimulativ al ajutorului.

„Cheltuielile eligibile sunt costurile salariale înregistrate pe o perioadã de 2 ani consecutivi aferente noilor locuri de muncã create ca urmare a realizãrii de investiții, ce includ salariul brut și contribuțiile obligatorii”, transmite MFP.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: