joi

30 mai, 2024

30 martie, 2021

Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru acordarea unui ajutor de stat Complexului Energetic Oltenia, astfel încât compania să poată achiziţiona la timp certificatele de emisii aferente anului trecut, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, citat de Agerpres.

Comisia Europeană nu a aprobat, ci a criticat planul de restructurare al companiei.


Guvernul se grăbește, însă, căci negocierile privind eventualele corecții ar putea dura mai multe luni, iar CE Oltenia are termen până la sfârşitul lunii aprilie pentru a achiziţiona certificatele fără penalităţi.

În plus, pe data de 5 februarie, Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române Complexului Energetic Oltenia SA („CE Oltenia”) sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.

Aplicarea planului de restructurare ar costa 3,5 miliarde de euro, în primii cinci ani, din care CE Oltenia ar urma să contribuie cu 1,5 miliarde de euro din fonduri proprii, bugetul de stat cu 1,328 miliarde de euro, iar 711 milioane de euro ar veni din Fondul pentru modernizare înființat de Comisia Europeană.

„Am dat în lucru, este la Ministerul Finanţelor şi va ajunge la Ministerul Justiţiei ordonanţa de urgenţă pentru deblocarea unui ajutor pentru cumpărarea certificatelor de CO2. Nu poate exista reformă şi restructurarea CE Oltenia fără aceste certificate de CO2 şi suntem încrezători că şi planul de restructurare va fi aprobat de Comisia Europeană„, a spus ministrul, la conferinţa online „News.ro – Energy road – Energie la tine acasă”.


Virgil Popescu spune că a înțeles din discuţiile pe care le-a avut cu oficialii europeni, aceștia ar fi primit mai bine a doua variantă a planului, deși cu totul altceva spune scrisoarea Comisiei Europene, care l-a făcut să meargă în grabă la Bruxelles să susțină valabilitatea planului.

(Citiți și: „Salvatorii CE Oltenia – la Bruxelles: marile îndoieli ale Comisiei”)

După ce l-a însoțit pe ministrul Energiei la Bruxelles, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, declara că investigaţia derulată de Comisia Europeană referitoare la planul de restructurare a CE Oltenia va mai dura câteva luni, însă statul român va ajuta compania să achiziţioneze certificatele de emisii până la finele lunii aprilie fără penalităţi.

„Certificatele trebuie achiziţionate. Compania deja se află în dificultate şi nu putem să o lăsăm să încaseze alte sute de milioane de euro amendă. Deci sunt convins că Guvernul o să sprijine compania în continuare, nu văd alternativa”, spunea președintele Consiliului Cncurenței.

(Citiți și: „CE Oltenia nu va vedea un leu de la Fondul Proprietatea pentru susținerea restructurării. Cum va câștiga Fondul Proprietatea”)

„Planul de restructurare este una, discuţiile cu Comisia continuă, dar între timp activitatea companiei trebuie să continue. Ar fi foarte riscant să lăsăm o companie cu probleme să se împovăreze cu alte penalităţi. Aici nu avem încotro, va trebui să sprijinim compania să achiziţioneze aceste certificate”, a mai spus Bogdan Chiriţoiu.

Suma (neprecizată) ar fi bugetată și președintele Consiliului Concurenței s-a declarat convins „că certificatele vor fi achiziţionate, iar compania îşi va putea continua activitatea”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: