cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Apple trebuie să returneze Irlandei 13 mld. euro; ajutoarele acordate gigantului tech sunt ilegale – CJUE

10 septembrie, 2024

Curtea de Justiție a UE (CJUE) a confirmat marți decizia istorică din 2016 potrivit căreia Irlanda a încălcat legislația europeană privind ajutoarele de stat prin acordarea unui avantaj necuvenit producătorului iPhone. Astfel, decizia arată că Irlanda a acordat Apple un ajutor ilegal pe care acest stat este obligat să îl recupereze, relatează Bloomberg.

Prin hotărârea sa de marți, Curtea, care a fost sesizată cu un recurs introdus de Comisie, anulează hotărârea din 2020 a Tribunalului și s-a pronunță definitiv asupra litigiului.

Apple Inc. va trebui să returneze 13 miliarde de euro, după acest proces considerat important pentru cazuistica acordurile speciale ale statelor cu marile companii.


Hotărârea reprezintă o victorie pentru Margrethe Vestager, șefa antitrust a UE, al cărei mandat la Bruxelles este pe cale să se încheie după două mandate.

În 2016, Vestager a stârnit indignare peste Atlantic atunci când a abordat aranjamentele fiscale ale Apple. Ea a susținut că Irlanda a acordat beneficii ilegale companiei din Cupertino, California, care i-au permis acestui gigant tech să plătească mult mai puține taxe decât alte întreprinderi din țară, pe parcursul mai multor ani.

Ea a ordonat Irlandei să recupereze suma de 13 miliarde euro, care reprezintă aproximativ două sferturi din vânzările de Mac la nivel mondial. Banii au fost plasați într-un cont escrow în așteptarea unei hotărâri finale.

Motivarea CJUE:


Potrivit Curții, Tribunalul a săvârșit erori atunci când a statuat că Comisia nu a dovedit în mod suficient că licențele de proprietate intelectuală deținute de ASI și AOE și profiturile aferente acestora generate de vânzările produselor Apple în afara Statelor Unite ar fi trebuit să fie atribuite, în scopuri fiscale, sucursalelor irlandeze.

Tribunalul a statuat în mod eronat, pe de o parte, că raționamentul cu titlu principal al Comisiei se întemeia pe aprecieri eronate privind impozitarea normală în temeiul dreptului fiscal irlandez aplicabil în speță și, pe de altă parte, a admis criticile invocate de Irlanda, precum și de ASI și AOE împotriva aprecierilor factuale ale Comisiei cu privire la activitățile sucursalelor irlandeze ale ASI și AOE și la activitățile desfășurate în afara acestor sucursale.

Cronologia procesului

  • În anul 2016, Comisia Europeană a decis că societățile din grupul Apple au beneficiat, din anul 1991 până în anul 2014, de avantaje fiscale care constituie un ajutor de stat acordat de Irlanda. Acest ajutor privea tratamentul fiscal al profitului generat de activități ale Apple în afara Statelor Unite.

  • În anul 2020, Tribunalul a anulat decizia adoptată de Comisie, considerând că aceasta nu stabilise în mod suficient existența unui avantaj selectiv în favoarea respectivelor societăți. Pronunțându-se în recurs, Curtea anulează hotărârea Tribunalului și soluționează în mod definitiv litigiul, confirmând, dimpotrivă, decizia Comisiei.

  • În anii 1991 și 2007, Irlanda a emis două soluții fiscale anticipate în favoarea a două societăți din grupul Apple (Apple Sales International – ASI – și Apple Operations Europe -AOE), care erau constituite ca societăți de drept irlandez, dar nu aveau rezidența fiscală în Irlanda. Aceste soluții fiscale anticipate aprobau metodele utilizate de ASI și AOE pentru a determina profitul impozabil al acestora în Irlanda, aferent activităților comerciale ale sucursalelor lor irlandeze.

  • În anul 2016, Comisia Europeană a considerat că, prin excluderea din baza de impozitare a profitului generat de utilizarea licențelor de proprietate intelectuală deținute de ASI și AOE, pentru motivul, în esență, că sediile acestor societăți erau situate în afara Irlandei și că gestionarea acestor licențe depindea de decizii luate la nivelul grupului Apple în Statele Unite, prin soluțiile fiscale anticipate s-a acordat acestor societăți, în perioada 1991-2014, un ajutor de stat ilegal și incompatibil cu piața internă, de care beneficiase grupul Apple în ansamblu. Astfel, Comisia a dispus ca Irlanda să procedeze la recuperarea sa.

  • În anul 2020, sesizat cu acțiuni introduse de Irlanda, precum și de ASI și AOE, Tribunalul a anulat decizia Comisiei, considerând că aceasta din urmă nu reușise să demonstreze existența unui avantaj selectiv care decurgea din adoptarea soluțiilor fiscale anticipate în cauză și care condusese la o reducere preferențială a bazei de impozitare în Irlanda.

Apple, „dezamăgită” de decizia CJUE

„Suntem dezamăgiți de decizia de astăzi, întrucât anterior instanța a revizuit faptele și a anulat categoric acest caz”, a declarat un purtător de cuvânt al Apple, citat de Bloomberg.

Deși este un final nedorit pentru Irlanda, care a susținut că nu a acordat niciun avantaj fiscal Apple sau altor companii de tehnologie pentru a se stabili acolo, este puțin probabil ca, după atât timp, sentința să aibă un impact mare asupra acestei țări ce a devenit locația preferată pentru sediile europene ale marilor companii de tehnologie.

Directorul general Tim Cook a criticat anterior demersul UE ca fiind „o porcărie politică totală”. Trezoreria SUA a intervenit, de asemenea, afirmând că UE se transformă într-o „autoritate fiscală supranațională” ce ar putea amenința eforturile globale de reformă fiscală.

Fostul președinte Donald Trump declara la un moment dat că Vestager „urăște Statele Unite”, invocând faptul că „dă în judecată toate companiile noastre”.

Decizia Apple a fost de departe cea mai mare din campania de zece ani a lui Vestager pentru echitate fiscală, care a vizat, de asemenea, companii precum Amazon.com Inc. și producătorul auto Fiat Stellantis NV.

Vestager a susținut că beneficiile fiscale selective acordate firmelor mari sunt ajutoare de stat ilegale, care interzise în UE.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: