29 iulie, 2016

stiglitzEconomistul Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel, afirmă că legislația fiscală americană care permite Apple Inc. să dețină fonduri semnificative peste granițe este ”în mod evident deficitară” și a caracterizat drept ”fraudă” practica companiei de a atribui câștiguri semnificative unei subsidiare mici din străinătate.

“Sistemul nostru curent de fiscalitate încurajează companiile să își păstreze banii în conturi din străinătate și generează o vastă fisură, cu ajutorul a ceea ce numim sistemul prețurilor de transfer, care permite nu doar păstrarea banilor în străinătate, ci efectiv evitarea impozitării”, a declarat Stglitz, care este unul dintre consilierii de campanie ai lui Hillary Clinton, în cadrul unui interviu difuzat de Bloombreg.

În cadrul interviului, Stiglitz a fost întrebat dacă un politician precum Clinton ar putea dezvolta un plan care să încurajeze companii precum Apple să își repatrieze câștigurile depozitate în străinătate.


Potrivit legislației actuale americane, companiile pot amâna plata taxelor în SUA până la momentul în care repatriază câștigurile raportate în străinătate.

Potrivit ultimelor raportări financiare, aferente trimestrului 3 din 2015, aproximativ 215 miliarde dolari dintr-un total de 232 miliarde dolari sunt deținuți de Apple în conturi din străinătate.

Apple se folosește de anumite deficiențe ale legislației fiscale, afirmă Bloomberg, pentru a transfera căștiguri supuse impozitării în SUA către Irlanda, unde nivelul de impozitare este mult mai mic.

Propuneri noi de regulamentare în domeniu formulate recent de Trezoreria americană au ca scop reducerea așa-numitei optimizări fiscale, iar autoritățile de reglementare fiscale europene examinează în prezent practicile fiscale ale companiei americane.


”Discutăm despre cea mai bine capitalizată corporație, nu doar din SUA, ci din întreaga lume, mai mare decât era în momentul său de glorie General Motors, care ne spune că majoritatea profitului este realizată de câteva sute de angajați din Irlanda. Asta e o fraudă”, afirmă Stiglitz.

”O lege fiscală care încurajează companiile americane să păstreze locurile de muncă în străinătate este profund greșită, și cred că putem obține consens în Statele Unite că legislația aceasta trebuie schimbată”, a mai precizat economistul american.

Apple deține o structură corporatistă care permite transferul de fonduri în jurisdicții mai favorabile, precum Irlanda, unde impozitul perceput companiilor este de 12,5%, mult sub procentul de 35% perceput pe teritoriul american.

Comisia Europeană verifică dacă Irlanda a încălcat legislația europeană în materia ajutorului de stat, ajutând Apple să își reducă obligațiile fiscale.

Compania Apple a refuzat să comenteze afirmațiile lui Joseph Stiglitz. Compania a transmis autorităților europene că s-a achitat de plata tuturor obligațiilor fiscale datorate în Irlanda. Potrivit website-ului companiei, Apple are 5.500 de angajați în Irlanda.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: