vineri

17 mai, 2024

6 iulie, 2023

În ciuda unor pachete de sprijin mari, valoarea totală a noilor angajamente bilaterale de sprijin față de Ucraina este mai scăzută în primăvara anului 2023, comparativ cu perioade anterioare. Majoritatea noilor angajamente au fost ajutor militar.

În ciuda ofensivei ucrainene, noile angajamente nu sunt la fel de mari ca la începutul anului, dar mai ales livrările de echipamente militare sunt cu mult sub angajamente. Acesta este rezultatul celei mai recente analize Ukraine Support Tracker publicată joi de Institutul Kiel pentru economie mondială.

Angajamente totale de 165 miliarde euro – top angajamente

În perioada 25 februarie – 31 mai, valoarea tuturor angajamentelor înregistrate față de Ucraina a crescut cu 13 miliarde euro (aproape 9 miliarde euro au fost pentru ajutor militar) la un total de aproximativ 165 miliarde euro.


La modul general, cel mai mare contributor al Ucrainei sunt Statele Unite (70,70 miliarde). Pe locul doi UE, care a majorat Facilitatea europeană pentru pace cu două tranșe suplimentare în valoare de 1 miliard euro fiecare, până la un total de 5,6 miliarde euro.

Urmează Marea Britanie (10,74 miliarde), Germania (10,68 miliarde) şi Japonia (6,62 miliarde).

În primăvară, între februarie și mai, Germania și-a majorat angajamentele militare cu 3,26 miliarde de euro, la 7,5 miliarde de euro în total. Aceasta include tancuri de luptă suplimentare, sisteme de apărare aeriană Iris-T și alte arme pentru a consolida capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei.

Islanda, cel mai nou stat care intră în lista donatorilor

Pentru întregul an, Danemarca a promis sprijin militar în valoare de 1 miliard de euro, inclusiv noi tancuri Leopard-2. Polonia a promis două noi pachete suplimentare de ajutor militar în valoare totală de 581 milioane euro. Unul dintre pachete includea promisiunea a 14 avioane de luptă MiG-29, toate fiind deja livrate în Ucraina.


Slovacia este, alături de Polonia, singura altă țară care a promis și a livrat deja avioane de luptă. În total, ajutorul militar slovac a crescut cu 191 de milioane de euro, mai mult decât triplând angajamentele sale militare față de Ucraina.

Islanda este cel mai nou stat care intră pe lista țărilor donatoare. Islanda a furnizat – publicate foarte transparent – părți egale de ajutor umanitar, financiar și militar în valoare de 30 de milioane de euro, sau 0,13 la sută din PIB-ul său.

Diferențe semnificative între angajamente și livrări efective

În ciuda accentului pus pe angajamentele militare, livrările efective au fost cu mult sub angajamente. În general, doar puțin mai mult de jumătate din armele grele promise au și fost livrate Ucrainei.

În special partenerii occidentali, cum ar fi SUA, Germania și Regatul Unit, au crescut rapid sumele angajate, dar livrările rămân cu mult sub promisiuni.

În schimb, țările din Europa de Est, cum ar fi Republica Cehă, Slovenia, Polonia și Slovacia, au livrat mai mult de 80% din armele grele promise.

„După o creștere a noilor angajamente înainte de marcarea unui an de la începerea războiului, nivelul general al noilor angajamente din partea susținătorilor Ucrainei a scăzut din nou. Angajamentele militare câștigă în importanță pe măsură ce războiul avansează iar Ucraina începe să pună în aplicare și planurile ofensive. Dar decalajul între ajutorul militar promis și oferit este semnificativ. Acest lucru este valabil mai ales pentru țările UE și Statele Unite”, spune Christoph Trebesch, șeful echipei care produce Ukraine Support Tracker și director al unui centru de cercetare la Institutul Kiel.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: