luni

15 iulie, 2024

14 august, 2015

pibEstimarea-semnal făcută Institutul Național de Statistică pentru trimestrul II 2015 a plasat rezultatul de creștere economică față de trimestrul anterior la +0,1%.

Rezultatul pentru primul trimestru a fost revizuit de la +1,6% la +1,4%, altminteri am fi înregistrat aceeași valoare dar cu minus. Așa cum rezultă și din datele ajustate sezonier față de aceeași perioadă a anului precedent (3,8% pe trim.I și +3,7% pe trim. II 2015).

Seria brută, utilizată apoi pentru prelucrare statistică în scopul aducerii datelor în termeni comparabili, arată ceva mai puțin bine. Nu în valori absolute, care se mențin destul de bune din perspectiva rezultatelor anunțate de către alte state europene, dar ca modificare a trendului pozitiv, după o perioadă de trei trimestre consecutive de creștere.


1De reținut, primul semestru al anului contribuie cam în jur de 45% la rezultatul final pe tot anul și nu cu un jumătate, cum s-ar putea crede la o privire superficială. De aceea, importanța sa este ceva mai redusă față de performanțele care urmează a fi înregistrate în ultimul semestru, în care se contabilizează producția agricolă iar trimestrul patru trece de 30% ca pondere în rezultatul anual.

Ajustarea rezultatelor pentru a păstra comparabilitatea în funcție de sezonalitate, a ”nivelat” performanțele brute, reducând disproporțiile dintre trimestre, dar al doilea sfert al anului a rămas tot cu cea mai slabă performanță din 2014.

2Prin urmare, rezultatul din trimestrul al doilea anul curent a beneficiat de un efect de bază favorabil ( valoarea cea mai redusă a creșterii economice pe 2014 s-a înregistrat exact în al doilea sfert al anului, cu un plus de doar 1,5% în expresie brută). Situația nu se va mai repeta în trimestrele III și IV, deoarece avansul PIB din aceleași trimestre ale anului trecut s-a dublat ulterior ( +3,0% și, respectiv +2,7%), ceea ce înseamnă că vom asista, cel mai probabil, la o diminuare a creșterii economice.

De reținut, pe lângă micile ajustări ”normale”, de o zecime de procent, survenite la recalcularea PIB trimestrial înregistrat în anii anteriori și ”anomalia” modificării avansului PIB de la un trimestru la altul de la +2,2% la doar +1,3% survenită în contul trimestrului III 2014. Adică exact trimestrul ce se va constitui în baza de raportare la următorul comunicat semnal, privind PIB-ul pe primele 9 luni ale anului.


Urmare a recalculărilor efectuate de INS pentru anii anteriori (reamintim că valoarea PIB este provizorie inițial, semidefinitivă după un an și definitivă de-abia după doi ani), situația evoluției PIB de la un trimestru la altul în termeni ajustați sezonier, respectiv varianta care este afișată și la oficiul european de statistică Eurostat, se prezintă după cum urmează:

3Din datele pentru perioada 2013 – 2015, se poate observa ușor că în perioada aprilie – iunie 2015, deși am reușit să păstram la limită semnul plus, am înregistrat cel mai mic avans din ultimele zece trimestre și la mare distanță de valorile cu care ne obișnuisem în trecutul apropiat.

Dacă ținem cont de conjunctura bazei de raportare mai ridicate pentru partea a doua a anului și de situația nu tocmai bună din agricultură, se conturează și varianta de a intra, după multă vreme, în teritoriul negativ dacă se face trimiterea la valorile reale ale PIB-ului din trimestrul precedent.

Asta deși creșterea economică se va menține robustă, va fi cu plus dacă se face comparația cu același trimestru din 2014 și va continua să rămână, aproape cert, peste pragul de trei procente ( absolut rezonabil din perspectiva perfomanțelor statelor UE), dacă se ia în calcul perioada scursă de la începutul anului.

Un anunț cu minus în față, fie el și la nivelul trecerii de la un trimestru la altul și mai mult simbolic ca nivel, ar fi fost de natură să inflameze discuția pe Codul Fiscal și pe creșterile salariale la bugetari prevăzute pentru 2016. Nu există, însă, nici un motiv să ne îndoim de calculele INS, conforme cu metodologia europeană și supervizate de Eurostat. Să sperăm că viitoarele recalculări ( conform procedurilor firești care se desfășoară în fiecare an) nu vor constitui prilej de discuții ulterioare.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Acum ,,aproximativ exact” un an, 14 sau 15 august 2014 orele 12, erau breaking-news – ri privind intrarea Romaniei in recesiune economica (T1 din 2014/ T4 din 2013 = -0,2% si T2/T1 din 2014 = -1,0%). Astazi aflam ca n-am fost in recesiune (ambele revizuite la +0,2%). Chiar deloc. Dar si ca memoria oamenilor e scurta. Chiar foarte scurta. De cel mult un an.

    Articol:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Acum ,,aproximativ exact” un an, 14 sau 15 august 2014 orele 12, erau breaking-news – ri privind intrarea Romaniei in recesiune economica (T1 din 2014/ T4 din 2013 = -0,2% si T2/T1 din 2014 = -1,0%). Astazi aflam ca n-am fost in recesiune (ambele revizuite la +0,2%). Chiar deloc. Dar si ca memoria oamenilor e scurta. Chiar foarte scurta. De cel mult un an.

    Articol:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: