luni

15 aprilie, 2024

22 martie, 2022

Ucraina ar putea pierde venituri de circa 6 miliarde de dolari din vânzările de cereale, blocarea porturilor sale de către forțele ruse împiedicând transportul a milioane de tone de grâu și porumb alocate pentru export până în iunie, scrie Reuters.

Țările care se bazează pe importurile de grâu ucrainean – inclusiv Egipt, Turcia și Yemen – vor trebui să găsească furnizori alternativi. Ucraina, un mare producător de cereale și semințe oleaginoase, exportă 98% din cereale prin porturile sale, diferența fiind transportată pe cale ferată, unde costurile sunt mai mari.

Țara a fost al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume în sezonul 2020/21, în timp ce Rusia s-a clasat pe locul trei, arată datele Consiliului Internațional pentru Cereale. Cele două țări au asigurat împreună 22% din exporturile globale.


Începerea războiului a dus la închiderea porturilor. Circa 100 de nave sub pavilion străin au rămas blocate în porturile ucrainene, potrivit unor oficiali ai marinei.

Capacitatea de transport pe cale ferată, foarte redusă în comparație cu cea maritimă

”Discutăm de o pierdere potențială de șase miliarde de dolari”, a declarat pentru Reuters Mykola Gorbaciov, președintele Asociației Ucrainene pentru Cereale.

El a precizat că Ucraina mai are de exportat aproximativ 20 de milioane de tone de grâu și porumb din sezonul 2021/22, care se încheie în iunie, la un preț mediu de aproximativ 300 de dolari pe tonă.

Mykola Gorbaciov a avertizat că Ucraina nu poate transporta un asemenea volum cu trenul, deoarece calea ferată avea o capacitate de transport de aproximativ 600.000 de tone pe lună, o zecime din ceea ce transportau porturile înainte de război.


Ucraina a exportat anul trecut produse agricole în valoare de circa 27 de miliarde de dolari, sumă ce reprezintă aproximativ jumătate din veniturile sale totale din export.

Doar locuitorii din orașele asediate sunt afectați de lipsuri alimentare

Programul Alimentar Mondial, cea mai mare organizație alimentară din lume axată pe siguranța alimentară (parte a Națiunilor Unite), a avertizat vineri vineri că lanțurile de aprovizionare cu alimente din Ucraina se prăbușesc, infrastructura cheie precum podurile și trenurile fiind distruse de bombe. Multe magazine alimentare și depozite sunt goale, a avertizat organizația.

Rusia, care a fost lovită de sancțiunile occidentale și a impus restricții la export, a fost cel mai mare exportator de grâu din lume în 2020/21, dar ar putea pierde acest rol în fața Uniunii Europene în actualul sezon 2021/22, potrivit previziunilor IGC.

Criza ucraineană va alimenta inflația deja foarte mare din sectorul alimentar, împinsă în trecut de blocajele de pe lanțurile globale de aprovizionare survenite în contextul crizei sanitare. Agenția Națiunilor Unite pentru alimente a raportat luna aceasta că prețurile mondiale la alimente au atins un nivel record în februarie, înregistrând o creștere de 20,7% față de anul trecut.

Deocamdată, ucrainenii care nu sunt blocați în orașe asediate precum Mariupol sau Harkov nu sunt expuși unui risc imediat de lipsă de alimente, însă războiul ar putea perturba agricultura pentru o lungă perioadă de timp.

Agricultură în vreme de război

Gorbaciov a spus că fermierii ucraineni ar putea, de asemenea, să se gândească de două ori înainte de a semăna noi culturi de teamă pentru siguranța lor, dar și pentru că cerealele lor ar putea rămâne nevândute dacă războiul continuă.

Fermierii ucraineni – care au produs o recoltă record de cereale anul trecut – spun că nu au îngrășământ pentru grâul de toamnă latent, plantat în toamna trecută și, de asemenea, le lipsește combustibilul necesar pentru a-și alimenta echipamentele.

Totodată, noile culturi de porumb și orz ar trebui plantate cel târziu luna viitoare, a mai avertizat Gorbaciov.

Ucraina are rezerve pentru 2022

În weekend, consilierul prezidențial Oleh Ustenko a avertizat că Ucraina ar putea să nu producă suficiente recolte pentru a exporta dacă invazia va perturba campaniile de semănat din acest an.

„Ucraina are suficiente rezerve de cereale și alimente pentru a supraviețui timp de un an, dar dacă războiul va continua… nu vom mai putea exporta cereale în lume și vor fi probleme”, a spus el.

Țara a început să semene cereale de primăvară în unele zone, dar nu a început încă nicio campanie de semănat în masă, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters ministrul adjunct al agriculturii Taras Vysotskiy.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: