sâmbătă

13 iulie, 2024

19 martie, 2022

Organizația Națiunilor Uniteavertizează că invazia Ucrainei de către Rusia ar putea declanșa o foamete globală, deoarece blocada Moscovei la Marea Neagră întârzie exporturile cruciale de cereale, stârnind temeri cu privire la agravarea crizei alimentare din țări precum Yemen și Etiopia, scrie The Guardian.

„În ultimii trei ani, ratele globale ale foametei au fost în creștere. Odată cu invazia rusă, ne confruntăm cu riscul de foamete iminentă și de lipsă de hrană în mai multe locuri din lume”, a spus Michael Fakhri, raportor special ONU pe tema dreptului la hrană.

El a avertizat cu privire la întreruperi pe termen lung cauzate de luptele care se desfășoară în timpul sezonului de plantare din Ucraina și Rusia.


Exporturile de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră s-au blocat complet, a informat presa germană, citându-l pe Jörg-Simon Immerz, șeful comerțului de cereale la cel mai mare comerciant de produse agricole din Germania, BayWa.

Cel puțin 100 de nave sunt blocate în Marea Neagră și Marea Azov, ceea ce a dus la numeroase apeluri la adresa Rusiei, de a deschde un „culoar albastru” pentru a le permite ieșirea.

Consiliul Internațional pentru Cereale (IGC) cu sediul la Londra a declarat că suspendarea activităților portuare limitează exporturile Ucrainei și că este puțin probabil ca încercările de a găsi alte soluții să satisfacă cererea existentă.

IGC și-a retrogradat prognoza pentru exporturile de cereale ale Ucrainei cu aproape un sfert faţă de estimarea de luna trecută, de la 62,8 milioane de tone la 47,8 milioane.


Organizaţia a avertizat că, deși porturile Rusiei și-au reluat activitatea în martie, volumele exporturilor ar putea fi încă limitate de sancțiuni.

Exporturile combinate de grâu ale Rusiei și Ucrainei sunt cruciale pentru o serie de țări, inclusiv Egipt, Turcia, Bangladesh și Iran, care primesc 60% din importurile de cereale din cele două țări, potrivit ONU.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: