1 octombrie, 2020

Holde Agri Invest la prima sa deschidere de sedință la Bursă

Holde Agri Invest (HAI), prima companie de exploatare agricolă de la cota Bursei de Valori București (BVB) a intrat, joi, pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) de pe piața AeRO a Bursei, după ce a atras deja de la investitori 22 milioane lei, prin două sunde de 10, respectiv 12 milioane de lei, în decembrie 2019 și iunie 2020.

Activitatea de bază a Holde Agri Invest (HAI) constă în exploatarea terenurilor agricole pe care le deține în proprietate sau pe care le are contractate sub forma de arendă, prin intermediul societăților pe care le controlează, potrivit unui comunicat al BVB.

„Modelul de business al societății prevede cumpărarea de ferme agricole vegetale existente, uneori sub-performante sau cu deficit de capital, în scopul transformării acestora într-o exploatare operațională modernă și eficientă. Holde Agri Invest vizează cu precădere ferme de aproximativ 2.000 de ha, dar și fermele mai mici sunt vizate pentru consolidarea operațională a fermelor existente”, spune prezentarea citată.


Holde Agri Invest (HAI) se așteaptă să atingă o cifră de afaceri de 40 de milioane lei la finalul acestui an și o marjă de profit operațional EBIT de 17%.

„Agricultura este o industrie ce are nevoie de investiții semnificative, mai ales la început de drum, dar odată ce afacerea atinge o anumită dimensiune, va aduce beneficii pe termen nelimitat. Astăzi, la doi ani de la înființarea oficială a Holde, suntem mândri să operăm peste 10.000 de hectare și să începem călătoria noastră pe Bursa de Valori București”, spune Liviu Zăgan, directorul general al companiei.

Compania a fost înființată în 2017 și, în iulie 2018, societatea a realizat prima achiziție, o fermă de aproximativ 2.800 de hectare (ferma Roșiori din județul Teleorman) prin preluarea a cinci societăți și a centrului de mecanizare existent care deservește suprafața totală cultivată. În aprilie 2020, compania a ajuns la 7.000 ha prin achiziția Agromixt Buciumeni din județul Călărași și are în prezent în exploatare aproape 10.000 ha de teren agricol.

Holde Agri Invest deține un siloz de 10.000 de tone și intenționează să-și extindă capacitatea de depozitare la 30.000 de tone până în anul 2023.


Obiectivul companiei este să ajungă la un minim de 20.000 hectare de teren operat în următorii șapte ani, după investiții de peste 50 de milioane de euro în achiziții de terenuri, utilaje noi, instalații de depozitare, precum și în sisteme moderne de irigații.

O variantă a consolidării proprietăților agricole

„Ceea ce face Holde Agri Invest este un pas foarte important în consolidarea domeniului agriculturii din România, care este încă foarte segmentat și, astfel, nu își poate folosi pe deplin potențialul. (…) Ne dorim să vedem cât mai multe companii din agribusiness care să urmeze exemplul Holde Agri Invest și care să atragă bani prin piața de capital și să utilizeze acei bani pentru achiziția de ferme și pentru dezvoltarea agriculturii”, a declarat Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București.

Conform Eurostat, în anul 2018, România se plasa pe locul 6 între țările UE ca suprafață agricolă, având un total de 7,3% din pământurile arabile din UE, „însă chiar dacă suntem în creștere, ne plasăm doar pe a opta poziție în funcție de producția agricolă totală, cu o producție de 18,6 miliarde euro, respectiv doar 4% din totalul UE. Aceste date demonstrează că agricultura României are un potențial uriaș și care poate fi fructificat dacă vom asista la o consolidare a jucătorilor din acest domeniu”, a adăugat Radu Hanga.

Cele două runde de finanțare prin care Holde Agri Invest a atras cele 22 milioane lei au fost intermediate de BRK Financial Group (BRK), care a fost și consultantul autorizat pentru listarea Holde Agri Invest pe piața AeRO. La al doilea plasament, alături de BRK Financial Group a participat și societatea de brokeraj Goldring.

La Bursă sunt listate cele 37.242.621 acțiuni ordinare de clasă A, celelalte 5.827.175 acțiuni fiind preferențiale (Clasa B). Vertical Group Seven deține 14,66% din toate acțiunile Holde Agri Invest, iar diferența de acțiuni este deținută de mai multe persoane fizice (62,76%) și persoane juridice (22,58%). Societatea Vertical Seven Group este deținută în proporții egale de către Iulian Cîrciumaru și de Andrei Crețu (unul dintre fondatori.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: