sâmbătă

13 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 martie, 2021

Avion al armatei slovace cu o încărcătură de vaccinuri Sputnik V aduse de la Moscova

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat joi că a început examinarea vaccinului rus Sputnik V împotriva Covid-19, etapă premergătoare unei eventuale aprobări pentru utilizarea pe teritoriul Uniunii, în contextul criticilor aduse Comisiei Europene de state membre nemulțumite de ritmul imunizării populației.

”AEM a început un studiu continuu asupra Sputnik V, un vaccin contra COVID-19 dezvoltat de centrul naţional rus de epidemiologie şi microbiologie Gamaleya”, a indicat agenţia cu sediul la Amsterdam.

Fondul de sănătate rus RDIF a declarat că Moscova se aşteaptă ca mai multe ţări membre ale Uniunii Europene să aprobe până la finalul acestei luni utilizarea vaccinului Sputnik V şi că Rusia poate furniza vaccinuri pentru 50 de milioane de europeni începând din luna iunie, dacă serul rusesc obţine aprobarea la nivelul UE.


Directorul RDIF, Kirill Dmitriev, a declarat pentru Reuters că doza de vaccin poate acţiona ca o punte între Europa şi Rusia şi că potenţiala sa lansare în UE nu ar trebui să fie politizată, scrie Agerpres.

Ungaria, Cehia, Slovacia și Austria și-au exprimat deja intenția de a achiziționa acest vaccin, pentru a stopa răspândirea virusului SARS-CoV-2, demersuri ce ar putea submina abordarea UE privind aprobarea și aprovizionarea cu vaccinuri.

Premierul ceh, Andrej Babis, a anunțat duminică intenția de folosi Sputnik V chiar și fără aprobarea EMA.

Președintele Vladimir Putin și cancelarul austriac Sebastian Kurz au discutat vineri posibilitatea livrării de vaccin rusesc și, deasemenea, o colaborare în vederea producerii în Austria a serului Sputnik V.


Ungaria, al cărui premier, Viktor Orban, este considerat apropiat al liderului de la Kremlin, nu a avut nicio ezitare în a încălca apelurile Comisiei Europene și și-a făcut cunoscută încă din ianuarie hotărârea de a utiliza vaccinul rusesc fără autorizarea EMA. Livrările au început la scurt timp, iar în următoarele trei luni Ungaria ar urma să primească două milioane de doze, conform CNBC.

Slovacia a devenit a doua țară UE care a achiziționat vaccinul Sputnik V, și-a asigurat două milioane de doze, dar nu le administrează încă, întrucât are nevoie de autorizarea reglementatorului național, chiar dacă nu așteaptă aprobarea EMA.

Interesul pentru serul rusesc a explodat în străinătate după ce prestigioasa revistă de specilaitate Lancet a publicat date conform cărora Sputnik V are o eficiență de 91,6%, similară celor mai performante produse lansate deja.

Cu toate acestea, în Rusia vaccinul este privit cu mare reticență, din cauza neîncrederii populației în stat și în conducătorii lor. Doar patru milioane de ruși s-au imunizat prin vaccinare, începând din luna decembrie, în pofida faptului că centre de administrarea a dozelor au fost organizate inclusiv în centrele comerciale, scrie BBC.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: