luni

22 aprilie, 2024

4 noiembrie, 2013

Conflictele interne de la conducerea Tarom, care durează de peste un an, au fost tranşate în şedinţa AGA de luni, când Ministerul Transporturilor, în calitatea sa de acţionar majoritar, a revocat întreg Consiliul de Administraţie al companiei.

Au fost demişi Dan Pascariu, Valentin Macec, Ciprian Ladunca, Marius Ghenea şi Dumitru Prunariu. Nicolae Demetriade şi-a dat demisia în urmă cu două săptămâni, înaintea şedinţei în care s-a încercat prima dată înlocuirea membrilor CA. Era prima zi a Misiunii FMI-CE-Banca Mondială.

Noul Consiliu de Administrație

În locul vechilor membri,  au fost numiţi Dante Stein – consilier al primului ministru, Manuel Donescu -secretar de stat în Ministerul Trasporturilor, Florin Luca – consultant strategie bancară, Bogdan Speteanu – director general BCR leasing şi Răzvan Filipescu – preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism.


„Revocarea tututor membrilor CA s-a făcut deoarece au încălcat statutul şi mandatul când au decis reducerea mandatului directorului executiv de la 4 ani la un an”, a declarat Teodora Trandafir, purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor, într-o conferinţă de presă orgaizată luni pe acest subiect.

Mandatul de manager privat al lui Christian Heinzmann urma să expire pe 19 noiembrie anul curent, după ce, tot în iunie, perioada iniţială, de patru ani, a fost redusă la un an.

Christian Heinzmann este unul dintre managerii privaţi numiţi în companiile de stat, în urma unor proceduri de selecţie complexe, la solicitarea FMI.

Luptele interne de la Tarom au început chiar după numirea managementului privat, în octombrie 2012. Primul CEO ales de CA, Heinrich Vystopuil, a plecat înainte de a-şi începe mandatul.


A urmat Christian Heinzmann, care în luna iunie 2012 a semnat că e de acord să i se reducă mandatul de la 4 ani la un an.

Ulterior, el a declarat public că a fost constrâns de Consiliul de Administraţie, şi că dacă nu ar fi semnat ar fi fost demis.

Conflictul a adus prejudicii Tarom

În conferinţa de presă de luni, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Transporturilor a mai spus: „Afirmaţiile din presă ale membrilor CA (a celor demişi – n. red.) au adus grave prejudicii imaginii companiei”.

În prima şedinţă a CA va fi ales şi noul preşedinte al Consiliului de Administraţie dintre cei cinci noi membri.

Teodora Trandafir a mai spus că ministerul a propus noului CA al Tarom să analizeze în perioada următoare activitatea preşedintelui executiv al Tarom, Christian Heinzmann, şi modul în care acesta şi-a îndeplinit atribuţiile.

„Ministerul Transporturilor nu are nici o poziţie pro nici una contra asupra mandatului domnului Heinzmann. Se va face o evaluare de către noul CA, iar obiectivul este ca Tarom să reintre în parametri normali”, a precizat Teodora Trandafir.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: