marți

26 martie, 2024

28 februarie, 2018

Adrian Severin va fi eliberat condiționat, după ce Tribunalului București a decis miercuri acest lucru. Hotărârea este definitivă.

El se află în penitenciar din 16 noiembrie 2016, când a fost condamnat la patru ani de închisoare în dosarul privind investigația sub acoperire realizată de jurnaliști de la publicația britanică “The Sunday Times” care i-au oferit 100.000 euro anual în schimbul depunerii unor amendamente favorabile unei companii.

 

Adrian Severin: “Comedia s-a terminat”


Imediat după pronunțarea instanței și înainte de a se duce să-și execute pedeapsa, Severin a post un nou mesaj pe pagina sa de Facebook:

“Sentința a fost pronunțată. Comedia s-a terminat. Mai precis acest act al comediei.

Așa cum mă așteptam, ceea ce a început ca o farsă jurnalistică s-a sfârșit printr-o farsă judiciară. Aceasta nu a fost lupta dintre cinste și corupție, ci dintre patrie și dușmanii ei. Într-o colonie nu există stat de drept.

O bătălie s-a încheiat dar istoria nu se sfârșește aici. Românii vor merge mai departe. Victoria va fi a lor. Victoria va fi a noastră”.


Adrian Severin a negat în permanență că ar fi vinovat și a invocat un complot pus la cale de forțe externe.

“Nu pot fi decât exasperat că aud asemenea afirmație fără nicio probă — că aș fi acceptat bani pentru a depune amendamente.

Contractul a fost unul de consultanță, pe care l-am onorat. N-am vorbit de depunerea amendamentelor contra cost.

Am fost cel mai bun președinte al OSCE. Am fost raportor ONU.

Puteam să fac o înțelegere judiciară și probabil aș fi luat o pedeapsă cu suspendare. Eu nu pot să cooperez.

Sunt cel mai sărac om politic din România. Mi-am sacrificat familia și prietenii. Nu pot să recunosc că România a trimis în cele mai importante funcții un hoț.

În Belarus toată lumea mă știe. Am eliberat deținuți politici cărora le-am apărat drepturile. Este un proces politic care va produce consecințe”, a declarat Severin luni, în ultimul cuvânt, pledoaria finală susținută în fața judecătorilor.

Faptele de care se face vinovat fostul europarlamentar

Jurnaliști ai ziarului “The Sunday Times” care pretindeau că se ocupă cu acțiuni de lobby, le-au propus unor europarlamentari, în perioada decembrie 2010 — martie 2011, să le plătească 100.000 de euro pe an în schimbul “ajutorului” pentru adoptarea unor amendamente în favoarea unei societăți comerciale.

Printre cei care au acceptat s-a numărat și românul Adrian Severin.

“La suma menționată (100.000 de euro anual – n. red.) se adăuga și suma de 4.000 de euro pe zi pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente.

În contextul discuțiilor din perioada ianuarie — martie 2011, Adrian Severin le-a pretins celor două persoane, potrivit înțelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influență asupra a doi deputați din Comisia juridică, a raportorului Comisiei pentru afaceri economice și monetare din legislativul european, precum și asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienților companiei pe care cei doi susțineau că o reprezintă”, acuzau procurorii în rechizitoriu.

Potrivit DNA, în vederea încasării sumei de 12.000 euro, Adrian Severin a emis o factură pe care a trimis-o pe mail uneia dintre cele două persoane.

Conform anchetatorilor, Adrian Severin a depus amendamentul prin intermediul unui coleg, iar întrebat de unul dintre jurnaliști dacă a fost ușor să-l convingă pe colegul deputat să depună amendamentul, el a răspuns că până la un anumit punct i-a fost greu, dar că în cele din urmă acesta a acceptat ideea, “însă a fost o adevărată muncă”.

Ce s-a întâmplat cu europarlamentarii străini aflați în aceeași situație ca și românul Severin

În plasa jurnaliștilor au mai căzut și alți doi deputați europeni – slovenul Zoran Thaler și austriacul Ernst Strasser. Ambii au demisionat imediat din Parlamentul European, renunțând la imunitatea parlamentară.

Adrian Severin a refuzat, susținând că este vorba de “o înscenare pusă la cale de persoane care au acționat ca agenți provocatori și au o motivație politică”.

Slovenul Zoran Thaler, care a deținut și demnitatea de ministru de externe, a fost condamnat în 2014 la doi ani și jumătate de închisoare și o amendă de 32.250 euro.

Austriacul Ernst Strasser, care a fost înainte și ministru de interne, a fost condamnat în 2013 la patru ani de închisoare, dar la apel (în 2014) i s-a redus pedeapsa la patru ani de închisoare.

Adrian Severin, 26 de ani de politică la vârf

Adrian Severin este unul dintre politicienii apăruți după Revoluție – din 1990, când a făcut parte din fostul FSN  (actualul PSD), apoi a trecut la PD, de unde a plecat după ce Traian Băsescu a preluat conducerea formațiuni. A trecut la PSD, partid pe care l-a reprezentat în PE și din care și-a dat demisia după izbucnirea scandalului și începerea urmăririi penale împotriva sa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: