marți

16 iulie, 2024

25 septembrie, 2015

DNAAncheta privind traficul de influență pe care-l suspectează DNA la Apa Nova se extinde către vârful companiei.

Deși directorul general adjunct al Apa Nova, Epsică Chiru, spune că nimeni din conducerea companiei nu este anchetat, în referatul procurorilor sunt menționate, în mod explicit, numele administratorilor francezi ai Apa Nova.

Potrivit documentului citat de Mediafax, pentru asigurarea confidenţialităţii activităţilor ilicite derulate au fost înfiinţate conturi bancare confidenţiale prin intermediul cărora sunt făcute plăţi de către persoane anume desemnate, fiind vorba despre cetăţenii străini Bruno Roche şi Laurent Lalague, primul făcând parte din Consiliul de Administraţie al Apa Nova Bucureşti.


De tranzacțiile prin companiile care transferau banii pentru cumărarea influenței știau directorii VEOLIA-Franța (acționarul majoritar, cu 73%, la Apa Nova), Bruno Roche și Lorand Lalague, susțin procurorii. Faptele au fost săvârșite în perioada 2008-2015.

”În speță, a fost afectat în mod grav parteneriatul strategic româno-francez transpus la nivel economic într-o asociere publică privată în cadrul unor societăți comerciale pe acțiuni constituite sub forma unor agenți economici care fac parte din Grupul francez de firme Veolia, respectiv SC Apa Nova București SA, prin căpușarea activității cu diferiți agenți economici prin intermediul cărora s-au scurs sume extrem de importante de bani în mod nelegal. Această situație a avut efect indirect inclusiv creșterea prețului serviciilor de apă și canalizare plătit de locuitorii municipiului București”, se arată în referatul DNA.

DNA – Dosarul Apa Nova: Traficul de influență care a scumpit apa

Anchetatorii DNA au efectuat joi mai multe percheziții, printre care și la sediul Apa Nova, societatea care a obținut, în 2000, pentru 25 de ani, concesiunea serviciilor de furnizare apă și de canalizare  din Capitală.

Potrivit directorului adjunct al firmei, Epsică Chiru, procurorii au ridicat „anumite contracte pentru perioada 2008-2015“.


Acesta este intervalul în care DNA spune că cele trei persoane acuzate și reținute până acum în acest dosar au ajutat Apa Nova să obțină “majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureștean creșterea substanțială a veniturilor/profitului”.

Cele trei persoane sunt:

  • Ovidiu Traian Semenescu – administrator al unor societăți comerciale și reprezentant neoficial al unui grup de firme străin din care face parte și SC Apa Nova SA, la data faptelor
  • Vlad Moisescu (aflat deja sub control judiciar în dosarul lui Andrei Chiliman, primarul de la Sectorul 1) – trafic de influență
  • Costin Berevoianu – fost consilier al lui Sorin Oprescu – trafic de influență.

Impactul economic al corupției, explicat de DNA

Moisescu Vlad Octavian a facilitat în perioada respectivă, emiterea unor hotărâri de consiliu și încheierea unor acte adiționale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului unor consilieri din cadrul Consiliului General, care vizau majorarea de tarife, finalizarea și operarea stației de epurare Glina finanțată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova SA, reabilitarea și modernizarea fântânilor arteziene din municipiul București, etc.

Spre exemplu, în perioada ianuarie – aprilie 2011, inculpatul Moisescu Vlad Octavian s-a asigurat că va fi aprobat un act adițional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova București SA cu Primăria Municipiului București, privind obținerea, de către firma respectivă, a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureștean creșterea substanțială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă – 493.644.646 lei, profit net – 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei și profitul net-118.135.449 lei în 2012”, explică un comunicat al procurorilor anticorupție.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: