vineri

26 aprilie, 2024

7 iunie, 2018

Asociația Administratorilor Independenți (AAI) a fost acceptată ca membru cu drepturi depline în Confederația Europeană a Asociațiilor Administratorilor (ecoDa), „un actor actor important în relația cu organismele de reglementare europene relevante”, spune un comunicat AAI.

Aderarea este o recunoaștere a profesionalismului administratorilor independenți de companii din România, grupați în AAI, în vreme ce, la București, legiferarea Fondului Suveran ridică multe îndoieli privind tocmai guvernanța corporativă a companiilor de stat care au fost incluse în portofoliul acestuia.

Confederația Europeană a Asociațiilor Administratorilor (ecoDa) este „platforma europeană promotoare de bune practici în domeniul guvernanței corporative, și, de asemenea, de reprezentare a membrilor consiliilor de administrație din companii”, spune AAI.


ecoDa reuneşte peste 55.000 de membri ai consiliilor de administraţie ale companiilor din Uniunea Europeană şi doar câte o singură asociaţie de profil din fiecare ţară se poate afilia.

„Prin aderarea la ecoDa, AAI va participa activ la dezbaterea privind guvernanta corporativă în Europa și va fi la curent cu tendințele actuale în domeniu, între care:

  • sustenabilitate,
  • securitate cibernetică,
  • inteligență artificială,
  • știința luării deciziilor aplicată în administrarea companiilor”, potrivit sursei citate.

Totuşi, „dezbaterile pe marginea guvernanței corporative sunt într-o fază incipientă în România, iar beneficiile ei nu sunt încă pe deplin înțelese de managementul companiilor, acționarii lor și celelalte părți interesate”, spune comunicatul AAI.

Camera Deputaților a aprobat, miercuri, în calitate de for decizional, Legea de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), care va decide soarta a câteva zeci de companii cu capital majoritar de stat.


Legea exceptează FSDI de la aplicarea majorităţii principiilor guvernanţei corporative prevăzute într-o lege special destinată companiilor de stat.

Astfel că modul de conducere și administrare ale FSDI ridică din start îndoilei privind calitatea guvernanţei corporative pe care o va promova în companiile din portofoliu, din cauza prevederilor legale insuficiente.

De altfel, fenomenul de ignorare a principiilor guvernanței corporatiste nu este nou în România și a fost amplificat prin așa numita „metodă 4 luni”, de numire în conducerile companiilor de stat,

„Exceptarea întreprinderilor de stat de la aplicarea legislației privind guvernanta corporativă va afecta profund negativ performanța acestora”, spunea un raport AAI, încă de anul trecut.

Pe de altă parte, afilierea AAI la Confederaţia europeană ecoDa, va conferi membrilor săi „ să aducă valoare adaugată celor mai bune practice ale Confederației prin împărtășirea experienței locale. Avem încredere că împreună cu partenerii noștri europeni vom contribui la creșterea profitabilității și la dezvoltarea durabilă, pe termen mediu și lung a companiilor românești”, a declarat Sorana Baciu, președintele AAI.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: