Administratorii gropii de gunoi de la Glina, Victor Dombrovschi (foto) şi Sergio Pileri, au fost arestaţi preventiv pentru că ar fi spălat aproximativ 300 de milioane de euro pentru mafia italiană.
În paralel cu acţiunea din România, pe teritoriul Italiei au fost reţinuţi, în acelaşi dosar, Romano Tronci, Giuseppe Pileri, Raffaele Pietro Valente şi Nunzio Rizzi, potrivit unor surse citate de agenţia MEDIAFAX.
Aceştia sunt suspectaţi că, împreună cu cei doi bărbaţi prinşi în România, ar fi înfiinţat mai multe firme, cu scopul de a spăla circa 300 de milioane de euro, bani proveniţi din diverse activităţi criminale ale mafiei siciliene.
Administratorii gropii de gunoi de la Glina, Victor Dombrovschi şi Sergio Pileri, au fost reţinuţi luni, în România, în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile italiene.
Cei doi ar face parte din gruparea Cosa Nostra, care se presupune că este coordonată de Massimo Ciancimino, fiul fostului primar din Palermo, cel care s-ar afla şi în spatele firmelor care administrează groapa de gunoi Glina, de la periferia Bucureştiului.
Potrivit presei italiene, în octombrie 2012, procurorii au făcut o anchetă ce a vizat persoane şi companii suspectate de implicare în vânzarea gropii de gunoi Glina, cea mai mare din Europa, tranzacţie evaluată la circa 100 de milioane de euro.
Procurorii din Roma verificau atunci ipoteza conform căreia Massimo Ciancimino jr. ar deţine, prin intermediari sau sub un nume fals, acţiuni la firme care administrează groapa de gunoi Glina. Sub paravanul acestor firme, Ciancimino jr. ar fi ascuns sute de milioane de euro, bani provenind din averea ilicită a tatălui său ori din activităţi proprii de spălare de bani.
În acea anchetă a fost implicată şi compania Ecorec, care se pare că îi aparţine lui Massimo Ciancimino, şi care deţine groapa de gunoi de la Glina.
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, societatea Ecorec, care administrază groapa de gunoi de la Glina, este în insolvenţă, iar pe părţi sociale ori acţiuni deţinute de unul sau mai mulţi asociaţi sau acţionari a fost pus sechestru, în 2013.
Conform ordonanţei DIICOT, din 7 august 2013, au fost instituite măsuri asiguratorii asupra tuturor acţiunilor emise de Ecorec SA.