joi

28 martie, 2024

9 aprilie, 2021

Ponderea activelor financiare ale administraţiilor publice în Produsul Intern Brut (PIB) a crescut până la 26% în trimestrul 4 din 2020 (+ 3,6 puncte procentuale). Ponderea pasivelor este dublă, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Astfel,

  • Valoarea pachetelor de acţiuni la companii şi ale altor participaţii ale statului a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, până la 9,9% din PIB.
  • O pondere de 7,6% din PIB au avut-o taxele, impozitele, contribuţiile sociale, creanţele comerciale, creanțele asupra agenţilor şi cele externe(„alte conturi de primit” ), după ce s-au majorat cu 1,4 puncte procentuale, „un impact puternic provenind din înregistrarea taxelor amânate pe care urmează să le primească statul”,  spune un raport BNR.

  • Depozitele şi numerarul administraţiei publice au reprezentat 5,6% din PIB, după o creștere de 2,1 puncte procentuale, „mai ales ca urmare a împrumutului contractat de România prin programul SURE2 şi a emisiunilor de noi titluri de natura datoriei, comparativ cu acelaşi trimestru al anului anterior”.

(Citiți și: „Statul a împrumutat 3,5 miliarde de euro de la investitorii străini. Necesarul de finanțare din 2021 e de 26,5 miliarde de euro”)

Valoarea angajamentelor este dublă față de cea a activelor

Soldul pasivelor financiare ale administraţiilor publice a cunoscut o creştere mai accentuată decât cel al activelor financiare și au ajuns la 59,2% din PIB (cu aproximativ 15 puncte procentuale mai mult faţă de trimestrul IV 2019).

„Această majorare este explicată în mare măsură de evoluţia emisiunilor de titluri de natura datoriei emise în lei şi în valută, atât pentru finanţarea deficitului bugetar, cât şi pentru refinanţarea datoriei publice”, spune BNR.


Valoarea titlurilor de stat a ajuns la 43,5% din PIB, cu 11,7 puncte procentuale mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului precedent.

A contribuit la această creştere emisiunea de euroobligaţiuni din 24 noiembrie 2020, de 2,5 miliarde euro, cu o subscriere finală de 11,6 miliarde euro, „remarcându-se astfel un interes crescut al investitorilor”.

Soldul creditelor angajate a crescut cu 1,9 puncte procentuale în perioada analizată, ajungând la 6,7% din PIB, în principal ca urmare a împrumutului contractat de România prin programul SURE, iar elementele din categoria altor sume de plătit s-au majorat cu 1 punct procentual, până la 7,9% din PIB.

Sectorul administraţiilor publice a înregistrat necesar de finanţare în ambele perioade analizate, respectiv de 3,2% din PIB în trimestrul IV 2020 şi de 1,7% din PIB în trimestrul 4 / 2019.

Administraţia centrală a prezentat necesar de finanţare atât în trimestrul 4 / 2020 (2,7% din PIB), cât şi în trimestrul IV 2019 (1,6% din PIB). Administraţiile locale au înregistrat, de asemenea, necesar de finanţare în perioada analizată, respectiv de 0,3% din PIB în trimestrul 4 / 2020 şi de 0,4% din PIB în acelaşi trimestru al anului precedent.

Administraţiile de securitate socială au avut un necesar de finanţare de 0,3% din PIB în trimestrul IV 2020, în timp ce în trimestrul 4 /  2019 au înregistrat o capacitate de finanţare de 0,4% din PIB.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: