fbpx

Chestiunea

Finanțele internaționale pun România ”la colț”: creștere bruscă la 3,72% a dobânzilor pe termen lung. Top-ul dobânzilor în UE

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut din nou în luna august 2021, până la un fulminant 3,72%, potrivit datelor publicate de Banca… Mai mult

14.09.2021

La obiect

Datoria externă totală, majorată cu 4 mld. euro într-o singură lună – deficitul de cont curent la 7 luni, mai mare cu 70% față de aceeași perioadă din 2020

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat la finele lunii iulie 2021 un deficit de 9.057 milioane euro, cu aproape 70% peste nivelul din… Mai mult

13.09.2021

La obiect

România importă aproape jumătate din resursele energetice primare de care are nevoie. Deficitul de gaze crește cel mai mult

Importurile de resurse energetice primare, de aproape 8,845 milioane de tone echivalent petrol (tep), au acoperit aproape 45% din totalul resurselor de energie primară consumate… Mai mult

13.09.2021

La obiect

Creșterea puterii de cumpărare aterizează – Educația a coborât spre minus15%

Câștigul salarial mediu brut din luna iulie 2021 a fost de 5.780 lei, cu 1 (un) leu mai mult față de luna precedentă, potrivit datelor… Mai mult

12.09.2021

Adeverință medicală pentru monitorizarea vaccinării – cum se va desfășura campania națională de imunizare

de Mariana Bechir , 17.12.2020

Primul român ar putea fi vaccinat anti-Covid în 27 decembrie, aceasta fiind data la care cel mai probabil ar urma să fie demarată operațiunea, a explicat medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale.

România are nevoie de doze pentru 10,7 milioane de persoane (adică 21,4 milioane de doze) pentru a ajunge la imunizarea colectivă.

Adeverință de vaccinare, pentru monitorizarea eventualelor efecte

Toate persoanele care vor fi vaccinate anti-Covid vor fi înregistrate în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, într-un modul special dezvoltat, iar fiecare persoană vaccinată va primi o adeverință ce va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul.

Nu este vorba despre pașaportul epidemiologic și nu se pune problema ca persoanele nevaccinate să fie supuse unor condiționări sau restricții.

Aceste detalii vor trebui să respecte standardele internaționale create pentru monitorizarea atentă a efectelor secundare, în cazul în care acestea apar.

“Adeverința de vaccinare va fi emisă atât pe suport de hârtie, în română și engleză, înmânată la momentul vaccinării, sau în format electronic. Va fi ca un bilet de ieșire din spital (…)

În cazul în care, Doamne ferește, apare o reacție adversă, necunoscută. Se va controla dacă s-au respectat condițiile de păstrare, de transport ale vaccinului, criteriile de calitate, după care trebuie să facem trasabilitatea lotului de vaccin cu persoana vaccinată să vedem dacă e o problemă cu lotul respectiv.

Persoana vaccinată poate să se vaccineze la București și să înregistreze o reacție adversă fiind la Suceava. Acolo trebuie să dovedească, uite, am făcut vaccinul”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România.

După finalizarea vaccinării categoriilor socio-profesionale prioritare, ceilalți români se vor putea programa pentru vaccinare pe o platformă online special dezvoltată de STS, unde sunt generate concomitente cele două date, pentru prima doză și pentru rapel.

Stadiul pregătirilor

Vaccinul BioNTech-Pfizer va fi autorizat de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) pe 21 decembrie, urmând ca vaccinarea să demareze în aceeași zi în toate cele 27 de state membre.

”În aceste zile s-au operaționalizat și acel depozit central și depozitele din teritoriu, urmând să fim pregătiți pentru venirea acestor vaccinuri”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la începutul ședinței de guvern de joi.

Vor exista șapte centre de depozitare a flacoanelor, la Institutul Cantacuzino și cele șase spitale militare.

Institutul Cantacuzino este deja pregătit pentru a primi vaccinurile, capacitatea fiind de 1,5 milioane de doze ce vor fi distribuite către centrele judeţene, iar lanţul de distribuţie va fi sprijinit de MApN, MAI şi de Ministerul Sănătăţii.

De aici, dozele vor pleca spre cele aproape 900 de centre de vaccinare, care vor funcționa în spitale, cabinetele medicilor de familie, în caravane mobile ce vor viza populația din zonele rurale fără asistență medicală, precum și centre de vaccinare drive-through.

Primii vor fi vaccinați, cu cele 10.000 de doze, 5.000 de angajați din cele zece spitale din linia întâi, în condițiile în care fiecărei îi vor fi administrate două doze de vaccin, la distanță de 21 de zile.

În ianuarie vor sosi alte 600.000 de doze, ce vor fi rezervate tot personalului medical, din sistemul public și cel privat, și persoanelor din centrele rezidențiale.

A doua etapă de vaccinare, care va viza populația cu risc de a dezvolta forme grave (persoane în vârstă și cu anumite boli cronice) și angajații din domenii esențiale, va debuta în februarie.

Restul populației  va fi vaccinată începând cu martie sau cel târziu aprilie.

Grupurile  prioritare pentru vaccinare:

  • Personalul din domeniul sănătății
  • Personalul din centre rezidențiale și medico-sociale
  • Populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției cu SARS-CoV-2
  • Personalul din alte domenii-cheie, esențiale bunei  funcționări a societății

În acest moment se lucrează strategia de comunicare, care se va face distinct, în funcție de grupele populaționale.

Premierul interimar Nicolae Ciucă a declarat joi, la începutul ședinței Guvernului, că ”succesul acestei campanii de vaccinare va depinde într-o foarte mare măsură de modul cum vom comunica”, adăugând că ”trebuie să ducem mesajul și la cel care stă în fața porții sau pe o bancă în parc”.

Nu se va face testul Covid înainte de vaccinare

În campania de vaccinare vor fi implicaţi 1.500 – 2.000 de medici, 4.500 de asistenţi medical şi 2.000 de registratori, care ar urma să fie plătiți.

Nu este necesară testarea înainte de vaccinare, întrucât aproximativ 10% din voluntarii implicați în faza de testare a vaccinului trecuseră prin boală și nu au ştiut, tot aşa cum au fost vaccinaţi şi oameni care aveau virusul activ şi au avut un răspuns foarte bun.

Posibilele reacţii alergice după administrarea vaccinului Pfizer/BioNTech nu sunt periculoase

Autoritățile din România au emis joi un comunicat pentru a răspunde îngrijorărilor exprimate pe rețelele sociale după apariția unor informații exagerate privind siguranța vaccinării cu serul fabricat de BioNTech/Pfizer.

Argumentele experților epidemiologi:

  • Food and Drug Administration (FDA) a formulat recomandări pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19. Experții consideră că vaccinul poate fi administrat în siguranță chiar și pacienților cu istoric de alergii dar ar trebui evitat în cazul celor care au avut în antecedente reacții alergice severe la substanțe ce intră în compoziția vaccinului.
  • Agenţia de Reglementare a Medicamentelor şi Produselor Medicale din Marea Britanie (MHRA) a recomandat însă ca persoanele cu antecedente alergice (fie ele alimentare sau medicamentoase) să evite vaccinarea.
  • Așadar, reacțiile anafilactice survin în contextul unui teren personal preexistent și sunt reacții adverse care, deși sunt cunoscute în cazul tuturor vaccinurilor, sunt rare și nu reprezintă un efect advers cu care să se confrunte majoritatea persoanelor care se vaccinează. Doar două persoane din zecile de mii cărora li s-a administrat  Vaccinul Pfizer-BioNTech în Marea Britanie au avut o astfel de reacție alergică.
  • Orice medicament poate avea efecte adverse, însă cele mai multe dintre acestea nu sunt grave. Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică atrage, de asemenea, atenția că orice vaccin vine cu riscul unor posibile reacții alergice. Frecvenţa apariţiei lor este specificată în prospectul fiecărui produs şi derivă din datele obţinute în urma studiilor clinice. Pentru vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19, studiile de fază 3 care au inclus 44.000 de participanţi au arătat că riscul de a dezvolta reacţii alergice este de 0,63% în lotul persoanelor vaccinate versus 0,50% în lotul celor care au primit placebo.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 17.12.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Puterea de cumpărare a salariului mediu net pe 2020, echivalentă cu circa 1.200 de euro

Marin Pana

Câștigul salarial mediu net pe 2020 a fost de 3.217 lei (echivalentul a 665 euro nominal la cursul mediu comunicat de BNR) pe lună, în… Mai mult

Stiri

Proiect / Certificatul Covid, obligatoriu pentru angajații din spitale – în lipsa lui urmează suspendarea și concedierea

Vladimir Ionescu

Personalul spitalelor, publice şi private, are obligaţia să prezinte un certificat digital Covid-19, conform unui proiect de lege elaborat de Ministerul Sănătății. Cei fără certificat… Mai mult

Stiri

Deficit 3% în 2024: Angajamentul României pentru a debloca întreaga componentă de creditare din PNRR

Victor Bratu

România este unul dintre puținele state membre UE care vor utiliza integral componenta de creditare – 14,9 miliarde euro – pusă la dispoziție prin PNRR.… Mai mult

Stiri

De ce a respins Comisia Europeană proiectul de irigații din PNRR

Victor Bratu

Unul dintre cele mai mari proiecte pe care România a încercat fără succes să le impună în PNRR este cel al irigațiilor. Proiectul a fost… Mai mult

Stiri

Ministerul Energiei așteaptă recomandările Comisiei Europene pentru compensarea facturilor la electricitate și la gaze

Vladimir Ionescu

Guvernul așteaptă recomandările Comisiei Europene privind măsurile pentru compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, luni, în cadrul… Mai mult

Stiri

Deficitul bugetar a urcat la 3,35% din PIB la nivelul lunii august

Vladimir Ionescu

Execuția bugetului general consolidat în primele opt luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 39,36 miliarde de lei (3,35% din PIB) în… Mai mult

Europa

Gazele se vor scumpi încă 5 ani de-acum încolo, spune șeful Vitol, cel mai mare trader mondial de petrol

Adrian N Ionescu

Condițiile de piață sunt favorabile creșterii prețurilor la gazele naturale în următorii 5 ani, chiar dacă nu este probabil ca nivelurile „extreme” actuale să fie… Mai mult