joi

9 mai, 2024

23 octombrie, 2023

România și alte 20 de state membre ale UE și SEE implementează proiectul european de acţiune comună „Coordonarea şi armonizarea sistemelor existente pentru gestionarea discontinuităţilor în aprovizionarea cu medicamente” (CHESSMEN).

În țara noastră, instituțiile implicate sunt Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), devenite astfel partenere de proiect cu 27 de autorităţi de reglementare în domeniul farmaceutic din celelalte 20 de state participante la acțiunea CHESSMEN.

Proiectul se întinde pe 3 ani și este coordonat de Agenția italiană pentru medicamente

Activităţile cuprinse în cadrul acestei acţiuni comune se concentrează atât pe prevenirea discontinuităţilor în aprovizionarea cu medicamente, cât şi pe crearea de strategii operaţionale menite să minimizeze impactul acestora.


Proiectul, cofinanţat de Comisia Europeană, prin intermediul Programului EU4Health, se derulează pe parcursul a trei ani, fiind coordonat de Agenţia Italiană pentru Medicamente, cu sprijinul Institutului Naţional de Sănătate din Italia.

(Citește și: „Deficit de medicamente în toată Europa – cauzele și soluțiile statelor„)

Criza de medicamente și discontinuitatea în aprovizionarea cu tratamente este o problemă majoră nu doar în România, multe dintre cauzele lipsei acestora de pe piață fiind comune.

„Fie că vorbim de probleme legate de producţie, dificultăţi întâmpinate pe lanţul de distribuţie sau politici de reglementare în domeniul preţurilor la medicamente, impactul asupra populaţiei este acelaşi: lipsa medicamentelor. Prin urmare, cauzele care generează aceste riscuri sunt multiple, fiind necesară identificarea unor soluţii şi strategii complexe”, explică Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat ce anunță proiectul CHESSMEN.

În scopul sprijinirii statelor membre în implementarea proceselor şi măsurilor adecvate pentru rezolvarea acestui deficit, a fost elaborat proiectul de acţiune comună CHESSMEN, care urmăreşte identificarea şi diseminarea unor modele şi iniţiative eficiente în domeniul raportării, monitorizării şi implementării de măsuri specifice, promovând totodată dialogul continuu între autorităţile de reglementare responsabile.


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: