miercuri

24 aprilie, 2024

22 iulie, 2022

Echipele care au negociat acordurile de la Istanbul

Oficiali ruși și ucraineni au semnat vineri acorduri menite să garanteze exportul a milioane de tone de cereale blocate în porturi ucrainene de la Marea Neagră, punând capăt unui impas provocat de războiul din Ucraina, care a amenințat securitatea alimentară pe tot globul.

Cele două țări au semnat acorduri separate cu Turcia și ONU, care vor permite Ucrainei să exporte 22 de milioane de tone de cereale și alte produse agricole blocate în porturi din cauza războiului.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres și președintele turc Recep Tayyip Erdogan au participat la ceremonie de semnare organizată la Istanbul. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și ministrul infrastructurii al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, au fost desemnați ca semnatari ai guvernelor lor.

Precizările lui Mihailo Podolyak, consilier al președintelui Zelenski


Mihailo Podolyak, consilier al președintelui Ucrainei, a subliniat vineri că Ucraina și Rusia vor semna acorduri separate. „Ucraina nu semnează niciun document cu Rusia”, a scris Mihailo Podolyak pe Twitter, adăugând că țara sa va semna un acord cu Turcia și ONU, Rusia semnând un „acord-oglindă” separat.

Consilierul Podolyak a insistat că nicio navă rusă nu va escorta navele ucrainene și că niciun reprezentant rus nu va fi primit în porturile ucrainene.

Ucraina plănuiește, spune Mihailo Podolyak, un răspuns militar imediat „în caz de provocări”.

Principalele prevederi ale acordurilor

Înțelegerile semnate la Istanbul conțin prevederi pentru trecerea în siguranță a navelor.

  • Un centru de control va fi înființat la Istanbul, care va fi alcătuit din oficiali ONU, turci, ruși și ucraineni, pentru a conduce și coordona procesul.
  • Echipe compuse din personal turc, ucrainean și ONU va monitoriza încărcarea cerealelor pe navele din porturile ucrainene înainte de a naviga pe o rută preplanificată prin Marea Neagră.
  • Navele pilot ucrainene vor ghida navele comerciale care transportă cereale pentru a naviga în zonele minate de Ucraina în jurul coastei.
  • Navele vor putea fi supuse unor inspecții ale unor echipe mixte, în apele teritoriale ale Turciei, pentru ca părțile să se asigure că navele nu transportă și armament alături de cereale.
  • Rusia și Ucraina au convenit să nu atace navele comerciale sau porturile implicate în inițiativa de a transporta cereale. Monitorii ONU și turci vor fi prezenți în porturile ucrainene pentru a delimita zonele protejate de acord.

Un membru al delegației ucrainene în negocierile privind exportul cerealelor a declarat CNN că trei porturi ucrainene sunt incluse în acordul privind exportul produselor agricole prin coridoarele convenite în Marea Neagră.

„Exporturile vor avea loc prin porturile Odesa, Pivdenny, (Yuzhiy) și Chornomorsk. Pe viitor, sperăm, să putem extinde lista. Trebuie respectate toate recomandările forțelor maritime, ale forțelor armate. Sunt coridoare sigure, rute pe care le-am dezvoltat împreună cu militarii, și toate navele civile vor merge pe aceste rute. Vom vinde cereale tuturor. Și toate navele care urmează aceste linii directoare pot veni la noi”, a declarat parlamentarul Rustem Umerov.

Delegațiile militare ucrainene și ruse au ajuns săptămâna trecută la un acord de principiu asupra unui plan al ONU care ar permite și Rusiei să exporte cereale și îngrășăminte.

Secretarul general ONU, artizanul înțelegerii

Secretarul general ONU Antonio Guterres a vorbit pentru prima dată despre necesitatea critică de a aduce producția agricolă a Ucrainei și cerealele și îngrășămintele Rusiei înapoi pe piețele mondiale la sfârșitul lunii aprilie.

Potrivit Associated Press, subiectul a fost abordat în timpul întâlnirilor separate ale secretarului general ONU cu președintele rus Vladimir Putin, la Moscova, și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenskyy, la Kiev.

Antonio Guterres a propus un pachet de negociere la începutul lunii iunie, pe fondul temerilor că războiul pune în pericol proviziile de alimente pentru multe țări în curs de dezvoltare și ar putea agrava foamea la nivel global.

Oficialii ruși și ucraineni s-au acuzat reciproc pentru blocarea transporturilor de cereale. Ucraina a căutat garanții internaționale că Rusia nu va folosi coridoarele sigure de export pentru a ataca porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Autoritățile ucrainene au acuzat Rusia că a furat cereale din estul Ucrainei și că a bombardat în mod deliberat câmpurile ucrainene pentru a le incendia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. „Oficiali ruși și ucraineni au semnat vineri acorduri menite să garanteze ….”

    Asta e o gluma proasta.
    Credeti ca valoarea semnaturii rusesti de acum e mai mare, egala sau mai mica decat valoarea semnaturii rusesti de pe documentul care recunostea granitele Ucrainei ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. „Oficiali ruși și ucraineni au semnat vineri acorduri menite să garanteze ….”

    Asta e o gluma proasta.
    Credeti ca valoarea semnaturii rusesti de acum e mai mare, egala sau mai mica decat valoarea semnaturii rusesti de pe documentul care recunostea granitele Ucrainei ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: