luni

25 martie, 2024

13 iulie, 2022

Delegațiile militare ruse, ucrainene și turce s-au întâlnit miercuri cu oficiali ONU la Istanbul. Potrivit Reuters, discuțiile vizează reluarea exporturilor de cereale ucrainene din portul Odesa de la Marea Neagră, pe măsură ce criza alimentară globală se agravează.

Turcia colaborează cu Națiunile Unite pentru a negocia un acord după ce invazia Rusiei în Ucraina a dus la creșterea prețurilor la cereale, combustibili și îngrășăminte.

Ucraina și Rusia sunt furnizori majori de grâu la nivel mondial, iar Rusia este, de asemenea, un mare exportator de îngrășăminte, în timp ce Ucraina este un producător semnificativ de porumb și ulei de floarea soarelui.

Planul care se negociază


Diplomați citați de Reuters au oferit detalii ale planului aflat în discuție: nave ucrainene care ghidează navele cu cereale prin apele portului minat Odesa; Rusia este de acord cu un armistițiu în timp ce transporturile se deplasează; Turcia – susținută de Națiunile Unite – va inspecta navele pentru a înlătura temerile Rusiei cu privire la o posibilă contrabandă cu arme.

Agenția Interfax l-a citat pe Piotr Ilicev, oficial al ministerului rus de externe, spunând că Rusia este pregătită să faciliteze navigația navelor comerciale străine pentru a exporta cereale ucrainene.

El a adăugat însă că Rusia dorește să inspecteze navele pentru a exclude „contrabanda cu arme”.

Agenţia RIA a citat o altă sursă diplomatică care a afirmat că cererile Rusiei includ eliminarea „obstacolelor din calea exporturilor” create de sancţiunile occidentale.

20 milioane tone de cereale blocate în silozuri


Rusia a continuat să exporte cereale de la începutul războiului, dar există o lipsă de vase mari- mulți proprietari se tem să le trimită în regiune. Costul transportului de marfă și al asigurărilor au crescut, de asemenea, brusc.

Invazia Rusiei și blocada maritimă a Ucrainei au blocat exporturile, lăsând zeci de nave blocate și peste 20 de milioane de tone de cereale blocate în silozuri la Odesa.

Ucraina încearcă să crească exporturilor de cereale, în ciuda blocării de către Rusia a porturilor din Marea Neagră. Ucraina exportă cereale prin Polonia, prin România și, mai nou, navele sale au început să tranziteze canalul Bîstroe.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: