vineri

26 aprilie, 2024

31 mai, 2022

Embargoul UE va reduce 90% din importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului 2022 și cu 2/3 în prezent, în urma acordului la care au ajuns liderii Uniunii Europene, luni. Ungaria a obținut îndeplinirea uneia dintre condițiile puse, deocamdată, continuarea importurilor prin oleoductul Drujba în acest an.

Vor fi oprite mai întâi importurile de petrol rusesc pe cale maritimă, iar vaselor rusești ni li se va mai furniza servicii de asigurare. Țările UE importă cu petrolierele 2/3 din petrolul rusesc, iar restul prin conducta Drujba, care aprovizionează statele fără ieșire la mare.

Apoi, odată ce Germania și Polonia vor înceta să mai ia petrol prin conductă, proporția embargoului va crește până la 90%, potrivit Reuters.


Restul de 10% va fi exceptat temporar de la embargo, astfel încât Ungaria, Slovacia și Republica Cehă, toate conectate la partea de sud a conductei, să se poată aproviziona, neavând alternative, deocamdată. Ungaria depinde în proporție de 65% de consumul său de petrolul transportat prin conducta Drujba.

Ungaria nu s-a mai opus, dar mai are cărți de jucat

Premierul ungar Viktor Orban a menținut o atitudine dură în timpul discuțiilor de luni, acuzând Comisia Europeană că nu a negociat în mod corespunzător interdicția cu țările membre. El a spus că energia este o „problemă serioasă” și că „avem nevoie de soluții și apoi de sancțiuni”.

Ungaria mai are cărți de jucat în chestiunea embargoului petrolier. Alte condiții puse pentru a-l accepta au fost obținerea de finanțare europeană, astfel încât Ungaria să-și sporească capacitatea conductelor de petrol din Croația și să adapteze tehnologia de rafinare, în prezent specifică țițeiului rusesc Ural, la prelucrarea țițeiul de tip Brent.

Budapesta pare să fi câștigat, de asemenea, asigurări de la alți lideri europeni că se vor aplica măsuri de urgență de aprovizionare a Ungariei, „în caz de întreruperi bruște” a acesteia, spune Reuters.

Cea mai mare bancă rusă, scoasă din SWIFT. Alte sancțiuni din Pachetul 6


Liderii UE au mai convenit să elimine Sberbank, cea mai mare bancă a Rusiei, din rețeaua internațională de plăți interbancare SWIFT. Au fost instituite interdicțiile privind asigurarea navelor rusești de către companiile de asigurări din UE, ca și alte servicii.

Noul pachet de sancțiuni, al 6-lea de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a fost negociat timp de o lună, și include, de asemenea, o extindere a listei negre a UE la aproximativ 60 de personalități, inclusiv la șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill.

Alte trei canale de televiziune rusești nu vor mai putea fi preluate în UE.

Noi împrumuturi UE pentru Ucraina și sprijinul pentru exportul de cereale

Ziua de luni a summit-ului a adus, de asemenea, sprijin politic pentru un pachet de împrumuturi UE pentru Ucraina în valoare de 9 miliarde de euro, cu o componentă de granturi pentru a acoperi o parte din dobândă, astfel încât Ucraina să-și mențină guvernul în funcțiune și să plătească salariile timp de aproximativ două luni.

Liderii UE au susținut, de asemenea, crearea unui fond internațional pentru reconstrucția Ucrainei după război, detaliile urmând a fi decise ulterior.

Marți, liderii urmează să se angajeze să accelereze lucrările pentru a ajuta Ucraina să-și exporte cerealele pe calea ferată și cu camioanele, deoarece marina rusă blochează rutele maritime obișnuite, și să ia măsuri pentru a deveni mai rapid independentă de energia rusă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: