30 mai, 2022

Ambasadorii UE nu au ajuns, din nou, la un acord cu privire la interdicția importurilor de petrol din Rusia, potrivit unor surse diplomatice citate de BBC.

Diplomații UE au avut o întâlnire la Bruxelles luni dimineață, după ce nici duminică nu au reușit să găsească o cale de urmat pentru un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acest pachet de sancțiuni a fost prezentat de președintele Comisiei Europene în urmă cu o lună.

În ultimele săptămâni s-au discutat diferite opțiuni de compromis. Cel mai recent, s-a propus renunțarea la măsura interdicției importurilor de petrol rusesc. La schimb a fost propusă taxarea suplimentară a acestor importuri, cu o cotă de 25 – 30%.


Anterior a fost luată în calcul interzicerea importurilor de petrol transportat în UE cu nave, importurile prin conducte urmând să fie temporar exceptate. Soluția ar mulțumi Ungaria, dar ar constitui un important pas înapoi față de propunerea inițială de a interzice total importurile de petrol din Rusia.

Este posibil ca propunerea să fie totuși discutată în Consiliu.

Consiliul poate decide formula de compromis

Nu este foarte clar dacă liderii UE vor reuși să cadă de acord asupra acestei formule de compromis, care nu figurează în mod specific pe ordinea de zi – AICI -LINK.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus înainte de reuniune că are „așteptări scăzute” ca liderii UE să ajungă la un acord final privind sancțiunile rusești în timpul summit-ului lor de săptămâna aceasta.


Diplomații UEi au sperat să ajungă la un acord până luni după-amiază, când liderii UE s-au reunit la Bruxelles pentru un summit extraordinar, organizat luni și marți.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, urmează să participe și el la summit, urmând să susțină o intervenție online. Săptămâna trecută, el și-a exprimat frustrarea față de întârzieri: „Dar de unde au obținut atâta putere cei care blochează al șaselea pachet?”

Ungaria, principalul obstacol în calea unanimintății

În timp ce țările fără ieșire la mare, cum ar fi Slovacia și Republica Cehă, au cerut perioade mai lungi de eliminare, din cauza dependenței lor de petrolul rusesc, Ungaria este văzută pe scară largă ca principalul obstacol în calea unui acord.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a scris Consiliului European săptămâna trecută, spunând că el crede că sancțiunile petroliere nu ar trebui nici măcar să fie discutate de lideri, deoarece ar evidenția doar diviziuni interne ale UE.

Guvernul de la Budapesta a comparat interzicerea importurilor de petrol cu o bombă nucleară care ar lovi economia sa.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: