joi

25 aprilie, 2024

14 iunie, 2023

Statele membre au ajuns luni la un acord prin care firmele trebuie să le ofere celor aproximativ 28 de milioane de lucrători independenți din UE beneficii similare cu cele primite de angajații companiilor respective (plata contribuțiilor pentru pensie și sănătate), în anumite condiții.

Acordul de luni privind regulile industriei ar putea permite ca lucrătorii din așa-numita gig economy, inclusiv șoferilor Uber și curierilor care livrează mâncare la domiciliu, să primească asigurări sociale și alte beneficii. Acordul convenit deblochează negocierile prelungite dintre cele 27 de state membre, scrie Financial Times.

„Economia gig a adus multe beneficii vieților noastre, dar acest lucru nu trebuie să fie în detrimentul drepturilor lucrătorilor”, a declarat Paulina Brandberg, ministrul suedez pentru egalitatea de gen și viața profesională, care a prezidat negocierile. „Abordarea Consiliului realizează un echilibru bun între protejarea lucrătorilor și asigurarea securității juridice pentru platformele care îi angajează”, a adăugat ea.


Majoritatea lucrătorilor de la companii precum Deliveroo sunt înregistrați ca lucrători independenți. Conform propunerilor agreate de Consiliul European, companiile ce controlează programul de lucru al lucrătorilor, modul în care se îmbracă aceștia la locul de muncă și limitează posibilitatea acestora de a refuza o sarcină de serviciu vor trebui să-i clasifice drept angajați și să suporte costurile suplimentare aferente.

Reglementarea, contestată printr-un lobby puternic

Acordul include, de asemenea, primele reguli ale UE privind utilizarea Inteligenței Artificiale la locul de muncă, companiile fiind obligate să garanteze supravegherea umană a sistemelor lor automate de monitorizare și de luare a deciziilor.

Statele membre se vor angaja acum în negocierea propunerilor cu Parlamentul European, pentru a adopta pachetul înainte de sfârșitul ciclului legislativ al UE, în vara anului 2024.

Cele 27 țări UE s-au împărțit între cele care susțin propunerile Comisiei Europene (cu mai puține condiții pentru încadrarea acestor lucrători drept angajați), și cele care doresc un regim mai puțin restrictiv pentru afaceri.


Blocajul a fost depășit luni, la o întâlnire la Luxemburg. Deși niciun stat membru nu a votat împotriva planurilor, Germania, Spania, Grecia, Estonia și Letonia s-au abținut de la vot, au declarat pentru FT doi diplomați UE.

Opt țări așa-numite „ambițioase”, inclusiv Spania și Țările de Jos, au declarat că poziția convenită este „mai puțin ambițioasă și eficientă” decât propunerea anterioară a Comisiei.

„În loc să ofere siguranță juridică și protecții obligatorii pentru lucrătorii cu adevărat independenți, pozițiile Consiliului și ale Parlamentului European ar putea obliga sute de mii de oameni să rămână fără loc de muncă și ar împinge o minoritate în contracte de muncă pe care nu le dorește”, a subliniat Anabel Diaz Calderon, vicepreședintele Uber.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: