duminică

17 martie, 2024

6 iunie, 2023

Un număr tot mai mare de întreprinderi germane transferă în străinătate joburi (din domeniul serviciilor) și linii de producție, iar multe altele iau în considerare astfel de decizii, conform unui studiu al Federației Afacerilor Germani (BDI).

În timp ce 16% din companiile mijlocii intervievate de BDI au inițiat deja demersuri pentru relocarea unor părți din afacerea lor, alte 30% analizează un eventual transfer de acest gen.  

„Aproape două treimi dintre companiile pe care le-am intervievat consideră că prețurile la energie și materii prime sunt printre cele mai presante provocări”, a declarat președintele BDI, Siegfried Russwurm, citat de Euractiv.


„Prețurile la energie electrică pentru companii trebuie să scadă în mod fiabil și permanent la un nivel competitiv, altfel transformarea (verde – n.red.) a afacerilor va eșua”, a explicat acesta, adăugând că „este responsabilitatea politicienilor să îmbunătățească mediul pentru afaceri din Germania. ”

Aceleași preocupări s-au observat și după arpobarea IRA

Îngrijorări similare au apărut după ce SUA au lansat Legea de reducere a inflației (IRA) în valoare de 500 de miliarde de dolari, oferind subvenții generoase pentru industria ecologică.

Ca răspuns la IRA și la creșterea prețurilor la energie, gigantul de mașini electrice Tesla a renunțat la unele dintre planurile sale ambițioase legate de cea mai mare fabrică de baterii lângă Berlin și, în februarie, a anunțat că se va concentra în schimb pe piața americană.

Temerile legate de economia Germaniei și de competitivitatea acesteia la scară globală au apărut recent, după ce Comisia Europeană a prognozat luna trecută că țara va fi printre economiile cu cea mai lentă creștere din zona euro în 2023. Costurile ridicate ale energiei și prețul carbonului în UE sunt cele mai invocate motive pentru relocare.


„Observăm deja că investițiile în industriile consumatoare de energie au scăzut semnificativ în Germania”, a declarat Clemens Fuest, președintele Institutului Ifo, principala instituție de cercetare economică din Germania.

Luna trecută, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a propus un pachet de măsuri pentru reducerea prețului energiei electrice pentru întreprinderi, inclusiv subvenții temporare.

Luni, ministrul a anunțat că întreprinderile germane vor putea aplica la o schemă de ajutor de stat ce va subvenționa tranziția către un proces de producție neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: