18 octombrie, 2023

Serbia și China au semnat marți mai multe acorduri bilaterale, cel mai important fiind acordul de liber schimb, care stabilește că taxele vamale nu se vor mai aplica produselor sârbești și chineze începând cu sfârșitul primăverii 2024, scrie Euractiv. Printre subiectele discutate de Alexsandr Vucic și Xi Jinping s-a numărat și delicata chestiune Kosovo, în cazul căreia liderul sârb spune că a găsit o deplină înțelegere din partea prietenilor chinezi.

Președintele sârb ar fi trebuit să participe luni și marți la summit-ul de la Tirana al statelor din Balcanii de Vest, însă a preferat să se deplaseze Beijing, acolo unde se mai află și premierul Ungariei – Viktor Orban, și președintele Rusiei – Vladimir Putin.

Absența lui Vučić de la summit a alimentat în rândul diplomaților UE conform convingerea că acesta nu dorește să se confrunte cu întrebări dificile referitoare la atacul terorist din 24 septembrie din nordul Kosovo, pentru care Serbia riscă sancțiuni dure din partea UE, sau privind relația cu Rusia și China.

Autostradă de mare viteză


În prezența lui Vučić și a omologul său chinez, Xi Jinping, la Beijing au fost semnate patru acorduri. Părțile au convenit un acord-cadru pentru un proiect de construire a autostrăzii de mare viteză și un acord pentru modernizarea rețelei fixe de comunicații, împreună cu un protocol de cooperare în dezvoltarea infrastructurii externe Parcului Industrial sârbo-chinez „Mihajlo Pupin”, din Serbia.

În temeiul noului acord de liber schimb, vor beneficia 10.412 de produse sârbe și 8.930 de produse chinezești, ceea ce înseamnă că odată ce înțelegerea va intra în vigoare, în luna mai sau iunie a anului viitor, cetățenii Serbiei și Chinei nu vor mai plăti taxe vamale la aceste produse.

Două autostrăzi și cinci trenuri de mare viteză

În ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii în Serbia, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Construcțiilor a semnat trei acorduri comerciale cu companii chineze.

Acordurile includ construcția autostrăzii de mare viteză „Osmeh Vojvodine”, care urmează să înceapă în următoarele câteva luni, cu autorizații deja eliberate pentru primii 5,5 kilometri.


Un al doilea acord a fost semnat pentru construirea unei autostrăzi de 105 kilometri care să lege Belgradul, Zrenjanin și Novi Sad, iar al treilea implică achiziționarea a cinci trenuri chineze de mare viteză, pentru 54 de milioane de euro.

Contract cu Huawei pentru modernizarea Telekom Srbija

De asemenea, a fost semnat și un contract cu compania chineză Huawei pentru a treia fază de modernizare a rețelei fixe a Telekom Srbija. Potrivit lui Vladimir Lučić, directorul companiei, aceasta este faza finală a modernizării rețelei fixe.

Kosovo, discutată de Vucic cu „prietenii chinezi”

În ceea ce privește exportul de mere din Serbia, ministrul Agriculturii Jelena Tanasković a semnat un acord cu China pentru armonizarea exporturilor de mere din Serbia, după ce subiectul a fost negociat de cele două părți timp de șase ani.

 „Am întâlnit o înțelegere absolută din partea prietenilor noștri chinezi, în special în ceea ce privește Kosovo și Metohija (KiM). Am discutat despre conectivitatea infrastructurii, creșterea numărului de investiții și stabilirea în continuare a rutelor aeriene”, a spus președintele sârb, la finalul festivității de semnare a acordurilor.

„Acordul de comerț exterior este de mare importanță; trebuie să prosperăm înainte de a intra în UE. Este esențial ca producătorii de miere să obțină beneficii semnificative din acest acord. (…) Sunt foarte mândru de asta. Tehnologia digitală și inovația ajută la accelerarea cooperării în aceste domenii”, a mai declarat Aleksander Vučić.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: