vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 august, 2016

mediciMinistrul Sănătăţii – Vlad Voiculescu, cel al Muncii – Dragoș Pîslaru, și sindicatele din domeniu au semnat luni o declaraţie comună privind plata gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie, prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august.

Acum, ele se decontează raportat la salariul din 2009.

Până la 1 octombrie, medicii se obligă să asigure linia de gardă în condițiile actuale de plată.


Declaraţia comună semnată de cele două părţi:
„În urma întâlnirii de astăzi, 8 august 2016, reprezentanţii Federaţiei Sanitas, ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară şi ai Federaţiei Hipocrat, împreună cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, apreciază că oferta făcută medicilor de creştere a salariilor conform OUG 20/2016 şi de creştere a plăţii gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie, prin raportarea la salariul de bază majorat este un pas important către normalizarea remuneraţiei în sectorul sanitar”, se arată în document.

decl comuna

Creşterea plăţii gărzilor este un angajament ferm şi va fi implementat prin Ordonanţă de Urgenţă „de îndată ce Executivul va putea emite din nou acest tip de act normativ”, termenul fiind 1 octombrie.

Rămâne de văzut dacă această înțelegere îi va convinge pe medici să se înregistreze pentru gărzile suplimentare necesare asigurării activității continue în spitalele publice.


Acordul este semnat între sindicate și guvernanți, dar gărzile suplimentare se efectuează în baza unui contract semnat de medici doar dacă vor.

(CITIȚI ȘI: Medicii de la Spitalul Universitar refuză gărzile suplimentare. Scenariul extrem și folosit pentru a forța negocierile cu Ministerul Sănătății – fără medici între ora 14.00 și a doua zi la ora 08.00)

Anul acesta, fondurile necesare creșterii plății gărzilor se ridică la circa 100 de milioane de lei și vor proveni din administrarea mai eficientă a resurselor deja existente în sistemul sanitar, iar mecanismele găsite nu afectează în niciun fel prognozele de deficit bugetar, anunța Ministerul Sănătății într-un comunicat transmis sâmbătă.

“Creșterea veniturilor pentru gărzi va fi finanțată printr-un control mai strict al cheltuielilor și prin măsuri de reducere a risipei din sistem. Reglementarea se va face prin Ordonanță de Urgență conform discuțiilor avute în Guvern”, spunea Ministerul Sănătăţii.

Timpii de lucru și de odihnă vor fi regândiți în termeni de flexibilizare, de grijă față de efortul depus de medici și de siguranță a pacienților. Totodată, ministerul promitea că evaluează modalități de remunerare a medicilor rezidenți de anii I și II pentru gărzile pe care le fac.

MS spune că măsurile de eficientizare a cheltuielilor din Sănătate vor viza:

  • economii la scară națională prin mecanismul de achiziții publice centralizate care are deja proceduri demarate
  • evaluarea și monitorizarea strictă a investițiilor
  • controlul mai strict al prescripției de medicamente (cu precădere antibiotice, dar nu numai) și al investigațiilor medicale
  • controlul serviciilor din spitalizările de zi

Federația Solidaritatea Sanitară decretează încetarea protestului și recomandă semnarea contractelor pentru gărzile suplimentare

„Rugăm medicii care efectuează gărzi, să semneze Contractele individuale de muncă cu timp parțial pentru gărzile suplimentare, participând astfel la asigurarea continuității asistenței medicale”, se spune într-un comunicat emis marți dimineața de Federația Solidaritatea Sanitară, organizatorul protestelor privind aceste gărzi.

Eventuala nesemnare a acestor contracte ar pune în pericol promisiunea Guvernului, menționează comunicatul respectiv:

„Pentru a preveni eventualele evenimente neprevăzute, care ar putea pune în pericol obligația asumată de Guvern, recomandăm medicilor să semneze aceste contracte, în condițiile actuale până la sfârșitul lunii septembrie 2016. Această măsură de siguranță nu este determinată de neîncrederea în cei doi miniștri, care și-au dovedit buna credință, ci de obligația de a păstra o variantă strategică de acțiune pentru evenimente neașteptate”.

În finalul comunicatului, Solidaritatea Sanitară le mulțumește celor doi miniștri pentru implicarea în aceste negocieri și soluțiile propuse:

„Apreciem faptul că, în contextul valului de neîncredere în promisiunile Guvernului, ambii miniștri s-au oferit să garanteze în mod personal stipularea expresă într-un act normativ dreptul medicilor la tariful orar al gărzilor suplimentare similar cu cel corespunzător salariului de bază prevăzut de OUG nr. 20/2016”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: