luni

24 iunie, 2024

18 ianuarie, 2023

Germania și SUA se pregătesc să facă un nou anunț privind livrările de arme către Ucraina, oficiali Occidentali declarând Politico că ar fi vorba despre acordul de livrare a tancurilor de luptă.

Un eventual acord SUA – Germania pentru livrarea de tancuri de luptă în Ucraina reprezintă o nouă premieră în asistența militară oferită Ucrainei, după decizia de anul trecut de a livra Kiev sisteme Patriot.

(Citește și: ”De ce crede Ucraina că tancurile o vor ajuta să schimbe cursul războiului”)

Ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis a declarat pentru Playbook, într-un interviu la Davos, că se așteaptă ca aprobarea pentru trimiterea de tancuri în Ucraina să apară vineri, la întâlnirea Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei de la baza aeriană Ramstein din Germania.


„Nu aș fi surprins dacă din această întâlnire va ieși decizia de a trimite tancuri germane”, spune diplomatul lituanian.

(Citiți și: ”Germania, în criza psihologică dintre post-naționalism și ”Germany-first”: interviu cu Jan Techau”)

Câte tancuri Leopard 2 pot ajunge în Ucraina

Frankfurter Allgemeine Zeitung a scris marți – citând oficiali germani – că industria germană ar putea repara relativ rapid 10-15 tancuri Leopard 2 și ar putea livra primul set în Ucraina în octombrie sau noiembrie „dacă guvernul federal le va comanda în curând”.

Berlin are în vedere, de asemenea, să livreze Ucrainei alte 29 de tancuri Leopard din propriile stocuri, relatează ziarul.

Finlanda a anunțat anterior că este dispusă să cedeze 12 tancuri Leopard 2, iar Polonia 14.


Primul stat UE care a anunțat că poate livra tancuri de luptă în Ucraina a fost Spania, oferta fiind însă retrasă în lipsa acordului producătorului german. Spania nu a anunțat un număr al tancurilor disponibile. În condițiile în care Germania permite exportul de tancuri Leopard 2 în Ucraina este foarte probabil ca Spania să revină cu oferta.

În condițiile unui acord SUA – Germania, Statele Unite vor contribui cu tancuri de producție proprie Abrams.

Marea Britanie a deschis ușa acordului german de export de tancuri

Cancelarul german Olaf Scholz a spus în mod repetat că Berlin nu este pregătit să decidă singur livrarea de tancuri. Gabrielius Landsbergis afirmă că acum, când Marea Britanie s-a angajat să trimită Challenger 2, „Germania nu ar fi doar o singură țară care trimite tancuri”. Ipoteza a fost confirmată și de parlamentari germani.

La Washington, se așteaptă ca un anunț al SUA privind tancuri de luptă să fie iminent. Întâlnirea de vineri de la Ramstein „ar fi un moment logic pentru un anunț dintre SUA și Germania”, spune Kurt Volker, fostul reprezentant special al SUA pentru negocierile cu Ucraina.

Noi discuții SUA – Germania

Într-o discuție purtată marți seara, cancelarul Olaf Scholz și președintele american Joe Biden au vorbit despre sprijinul militar „eficient, durabil și strâns coordonat” pentru Ucraina, potrivit unui purtător de cuvânt al Germaniei.

Separat, subsecretarul american al apărării Colin Kahl, secretarul adjunct de stat Wendy Sherman și consilierul adjunct pentru securitate națională Jon Finer s-au deplasat la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Volodimyr Zelenski.

„Înainte de vizită, delegația a făcut opriri în Germania și Polonia pentru a revizui asistența de securitate acordată de SUA pentru Ucraina”, se arată într-un raport al SUA.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: