sâmbătă

27 iulie, 2024

27 iulie, 2024

Miniștrii de Finanțe și bancherii din statele G20 au convenit să depună eforturi pentru impozitarea efectivă a super-bogaților, potrivit unei declarații adoptate vineri, după o întâlnire la Rio de Janeiro unde va avea loc un summit G20 în luna noiembrie.

„Cu respect deplin pentru suveranitatea fiscală, vom căuta să cooperăm pentru a ne asigura că persoanele cu valoare netă ultra-înaltă sunt impozitate efectiv”, se arată în declarație, conform Deutsche Welle. „Bogăția și inegalitățile de venit subminează creșterea economică și coeziunea socială și agravează vulnerabilitățile sociale”, a adăugat acesta.

Problema sensibilă a taxării miliardarilor care nu-și plătesc impozitele a dominat întâlnirea de două zile din orașul brazilian. Șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a salutat poziția G20 cu privire la „echitatea fiscală”, numind decizia de a coopera în ceea ce privește impozitarea ultrabogaților „oportună și binevenită”.

Brazilia se află în spatele inițiativei


Inițiativa este o prioritate cheie pentru președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, care în acest an prezidează gruparea marilor economii ale lumii. Lula spera la un impozit minim de 2% pentru elita bogată, plafon care însă nu este menționat în declarația finală.

Potrivit unui raport al economistului francez Gabriel Zucman comandat de Brazilia, miliardarii plătesc în prezent echivalentul a 0,3% din averea lor în impozite.

Un impozit de 2% ar strânge între 200 de miliarde de dolari (184 miliarde de euro) și 250 de miliarde de dolari (230 de miliarde de euro) pe an la nivel global de la aproximativ 3.000 de persoane.

Banii ar putea finanța servicii publice precum educația, sănătatea, dar și lupta împotriva schimbărilor climatice, se arată în raport.

SUA și Germania au altă opinie


Statele Unite și Germania au respins însă necesitatea unui acord global de impozitare a miliardarilor, inițiativă susținută de Franța, Spania, Africa de Sud, Columbia și Uniunea Africană.

În timp ce declarația finală nu ajunge la un acord asupra unei taxe globale specifice, ministrul brazilian de finanțe Fernando Haddad a numit totuși declarația un „pas semnificativ înainte”.

„Am fost întotdeauna optimiști cu privire la acest rezultat, dar a depășit cu adevărat așteptările noastre inițiale”, a spus Haddad reporterilor. El a spus că „din punct de vedere moral, este important ca cele mai bogate douăzeci de națiuni să considere că avem o problemă, că avem impozitare progresivă asupra săracilor și nu asupra celor bogați”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: