marți

16 iulie, 2024

23 martie, 2023

Acordul pentru deschiderea în Ucraina a unui birou al Curții Penale Internaționale (CPI) a fost semnat joi, la Haga. „Sunt convins că nu ne vom opri până când nu vor fi aduşi în faţa justiţiei toţi autorii crimelor internaţionale comise în Ucraina”, a declarat procurorul general de la Kiev, Andrii Kostin.

„Nu este decât un început, un bun început”, a declarat procurorul general ucrainean Andrii Kostin cu privire la acordul pe care l-a semnat în numele Ucrainei la Haga, sediul CPI.

Şi aceasta „independent de poziţia lor politică sau militară”, a continuat el, după ce a salutat decizia „istorică” a CPI de a emite un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin pentru crima de război „deportare ilegală” de copii ucraineni.


CPI, înfiinţat în 2002 pentru a judecat cele mai grave crime comise în lume, dispune în prezent de birouri în mai multe ţări: la Kinshasa şi Bunia (Republica Democrată Congo), Kampala (Uganda), Bangui (Republica Centrafricană), Abidjan (Costa de Fildeş), Tbilisi (Georgia) şi Bamako (Mali), scrie Agerpres

Mandat de arestare pentru Vladimir Putin

Curtea penală internațională (CPI) de la Haga a emis săptămâna trecută mandate de arestare pentru Vladimir Putin și comisarul rus pentru drepturile copiilor, Maria Alekseyevna Lvova-Belova, pentru „deportarea ilegală” a copiilor ucraineni, anunță The Guardian.

Judecătorii Camerei Preliminare au apreciat că există „motive rezonabile pentru a crede că fiecare suspect poartă răspunderea pentru crima de război de deportare ilegală a populației și cea de transfer ilegal de populație din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă, în prejudiciul copiilor ucraineni”.

Judecătorii au luat în considerare emiterea de mandate secrete, dar au decis că un anunț public ar putea „contribui la prevenirea comiterii ulterioare a infracțiunilor”.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: