vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 februarie, 2022

Acciza la carburanți va fi redusă la jumătatea, iar plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale va fi prelungită cu încă o lună, conform acordului convenit de principiu în ședința de marți a coaliției de guvernare.

 „Am propus liderilor coaliţiei soluţia scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsura care ar reduce preţul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în şedinţa de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuţii cu Comisia Europeană şi marile companii distribuitoare de carburanţi pentru ca preţurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toţi consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii”, a scris Adrian Câciu, marţi pe Facebook.

Plafonarea rămâne astfel la 0,8 lei pentru consumatorii casnici, la energia electrică, şi 0,31 lei la gazele naturale.


Guvernanții vor să se asigure însă că înaintea diminuării cu 50% a accizei nu vor exista majorări înaintea introducerii măsurii, conform News.ro. Reducerea ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie.

În cazul contractelor pe termen lung la energie electrică, va fi plătit în avans minimum 20% din prețul contractului, astfel încât să fie eliminată posibilitatea speculei.

Măsurile urmează să fie analizate şi de ministerele de resort, pentru a se vedea impactul acestor prevederi în bugetul de stat şi vor fi anunţate la nivelul Executivului.

Premierul Nicolae Ciucă urmează să aibă întâlniri interministeriale şi interinstituţionale pentru stabilirea măsurilor finale.


Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, luni, că va propune în coaliţia de guvernare măsuri pentru reducerea preţurilor la carburanţi, una dintre acestea fiind reducerea la jumătate a accizei.

„Eu am cerut ministrului de Finanţe o simulare – ce înseamnă acciza la carburanţi şi cât este componentă din preţ. S-a ajuns la 7 lei la motorină, mi se pare un preţ ca şi efect la scumpirea energiei. Cred că o intervenţie pe o perioadă limitată, înjumătăţirea, de exemplu, accizei ar avea şi un efect benefic asupra inflaţiei, fiindcă a doua mare problemă după scumpiri este inflaţia. Din simulările făcute de către domnul ministru ar scădea cu 1,2 lei preţul”, a explicat Ciolacu.

Liderul PNL, fostul premier Florin Cîţu, a susţinut în şedinţa coaliţiei orice scădere de taxe şi contribuţii, condiţia fiind ca estimările ministrului PSD al Finanţelor, Adrian Câciu, privind efectele măsurilor să se confirme, iar în caz contrar, acesta să renunţe la funcţie.Florin Cîţu ar susţine și propunerile PNL referitoare la reducerea CAS de la 27 la 25% şi reducerea TVA la 17% și, în general, orice scădere de taxe si contribuţii, precum reducerea accizei la carburant.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: