joi

28 martie, 2024

11 septembrie, 2013

Autorităţile publice vor fi mai motivate să decidă cum să cheltuiască mai eficient banii contribuabililor pe bunuri şi servicii publice, datorită noilor reguli din UE adoptate, joi, de comisia pentru piaţa internă a Parlamentului European.

În loc să forţeze autorităţile să accepte preţuri mai mici la licitaţii, noile reguli le vor permite să aleagă soluţii inovatoare. De exemplu, construirea unui drum în mod inteligent, nu doar ieftin, ar trebuie să însemne o asigurare că acea şosea nu va trebui reconstruită după doar cinci ani.

Achiziţiile publice reprezintă 19% din PIB-ul UE, ceea ce înseamnă că este un instrument puternic pentru atingerea unor scopuri bine definite ale societăţii.


Acordul provizoriu la care s-a ajuns în Consiliul European în luna iulie, asupra a trei directive (privind achiziţiile “clasice”, utilităţile publice şi contractele de concesiune) va permite autorităţilor să ia în considerare nu doar preţul, dar şi beneficiile sociale ori pentru mediul înconjurător sau ideile inovatoare oferite de un participant la licitaţii.

De exemplu, un contractor poate vrea să se asigure că într-o grădiniţă sau spital este servită hrană de bună calitate sau se va lua în considerare ideea contractării unei firme care lucrează cu persoane cu dezabilităţi.

Competiţia corectă pentru a oferi cea mai bună valoare pentru aceiaşi bani este importantă. Noile directive vor include reguli mai dure referitoare la “preţurile la licitaţii anormal de mici” sau subcontractarea, pentru a se asigura respectarea legislaţiei muncii şi a acordurilor colective.

“Aceste noutăţi sunt menite să lupte contra politicilor de dumping şi să asigure o competiţie corectă”, a declarat raportorul pentru achiziţii publice al PE, belgianul social-democrat Marc Tarabella.


De asemenea, europarlamentarii au introdus o nouă procedură pentru a încuraja participanţii la licitaţii să ofere soluţii inovatoare. Proiectul directivelor oferă “parteneriate pentru inovare”, o idee prin care autorităţile vor cere licitatorilor să rezolve o problemă specifică fără să prescrie o soluţie. Autorităţile şi companiile respective pot apoi negocia cea mai bună soluţie.

Procedura de licitaţie va fi simplificată prin oferirea unui document standard privind Achiiţiile Publice Europene, în toate limbile, care va obliga autorităţile să dezvăluie detalii de spre licitatorii eligibili din baza de date naţională. Sistemul s-ar baza pe declaraţii pe proprie răspundere şi doar câştigătorul licitaţie ar fi obligat să ofere documentaţie originală.

Noile reguli ar încurajad ivizarea contractelor în mai multe categorii, pentru a îmbunătăţi accesul la achiziţii publice pentru firmele micii şi mijlocii.

Autorităţile publice folosesc contracte de concesionare pentru a angaja firme private să furnizeze servicii sau să facă anumite proiecte, cum ar fi să construiască drumuri, poduri sau arene sportive.

Noile reguli UE se aplică contractelor publice cu o valoare mai mare de 5 milioane de euro.

Europarlamnetarii au recunoscut importanţa majoră a apei ca bun public şi au acceptat să excludă apa de la termenii directivei privind concesionarea.

Ei cer Comisiei să evalueze impactul acestei excluderi, timp de trei ani, după transpunerea directivei în legislaţia statelor membre. “Am negociat reguli noi pragmatice, uşor de aplicate şi contracte de concesionare a serviciilor astfel încât să beneficieze de acestea toţi jucătorii: autorităţile locale, operatorii economici şi contribuabilii”, a spus raportorul pentru concesiuni, francezul Phillipe Juvin, membru al PPE.

Aceste noi reguli privind achiziţiile clasice şi directiva utilităţilor publice (apă, energie, servicii poştale şi de transport) au fost susţinute de 27 de voturi pentru, unul contra şi o abţinere. Acordul privin concesiunea a fost sprijinită de 26 de voturi pentru, 2 împotirvă şi o abţinere.

Votul în plen asupra celor trei acorduri din comisia de specialitate din PE va avea loc în noiembrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: