vineri

17 mai, 2024

22 februarie, 2024

Ministerul Sănătăţii achiziționează în regim de urgență 650 de echipamente de toxicologie pentru analize privind consumul de substanțe psihotrope. Ele vor intra în dotarea a șase institute de medicină legală (INML) şi 36 de servicii judeţene de medicină legală (SJML).

Echipamentele sunt cumpărate în cadrul unui proiect finanțat de Banca Mondială.

Achiziția este urgentă, întrucât România nu mai are, din 13 februarie, niciun astfel de echipament, așa încât nu mai poate face analize pentru consumul de stupefiante.

Echipamentele, cumpărate cu finanțare de la Banca Mondială


Începerea procedurii pentru cumpărarea echipamentelor necesare detecţiei alcoolului şi a substantelor psihoactive a fost aprobată joi, prin Ordin al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, anunță MS.  

“În baza deciziei, Ministerul Sănătăţii alocă 26 de milioane de euro printr-un proiect al Băncii Mondiale pentru dotarea instituţiilor de medicină legală cu echipamente de toxicologie capabile să detecteze şi să determine cantitativ alcoolul, drogurile stupefiante şi noile substanţe psihoactive. 

Un număr total de aproape 650 de echipamente vor ajunge la şase institute de medicină legală (INML) şi 36 de servicii judeţene de medicină legală (SJML) din toată ţara”, precizează reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. 

Analizele toxicologice pentru droguri, suspendate pe 13 februarie – compania care asigura echipamentele și le-a luat înapoi

Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) a suspendat pe 13 februarie efectuarea analizelor toxicologice pentru droguri, întrucât echipamentele necesare pentru aceste teste au fost ridicate de compania ce le asigura de doi ani, în baza unui contract de comodat. 


Un contract de comodat pentru bunuri mobile este un acord prin care proprietarul unui bun îl împrumută comodatarului, pentru a-l folosi pentru o anumită perioadă de timp.

“Situaţia este cu atât mai gravă cu cât lipsa accesului la astfel de analize poate afecta procesul de investigare şi aduce întârzieri în soluţionarea cazurilor, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra aplicării legii şi a justiţiei”, preciza INML la jumătateav lunii februarie.

Determinarea, în vederea probaţiunii judiciare, a alcoolemiei sau a prezenţei în organismul unei persoane a produselor sau substanţelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora se realizeazã numai în laboratoarele de toxicologie din cadrul unităților de medicină legală.

Numai rezultatul acestor analize, care certifică sau infirmă consumul de droguri, poate fi folosit ca probă în instanță.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: