joi

25 aprilie, 2024

11 aprilie, 2014

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele două luni din 2014 un ușor deficit (-102 milioane euro sau 0,07% din PIB), în contrast cu excedentul din aceeași perioadă a anului trecut (+177 milioane euro). Datele BNR au consemnat astfel o schimbare de trend în evoluția de început de an, după ce pe prima lună din 2014 se înregistrase un excedent de 388 milioane euro.

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Pe partea de bunuri materiale, deficitul a urcat cu 16%, de la 173 milioane euro până la 201 milioane euro, fapt cu efect minimal pe soldul general al balanței de plăți. De remarcat, însă, majorarea cu aproape 200 milioane euro a soldului negativ pe partea de venituri, care a determinat trecerea în teritoriul negativ a soldului față de luna anterioară.

Soldul pozitiv pe segmentul de transferuri curente s-a diminuat cu circa 15%, sub efectul unui ritm mult mai susținut de creștere a remiterilor din România ( +17%), în raport cu sumele venite de la non-rezidenți, în majoritatea lor ”căpșunari” ce au asigurat pe această cale traiul familiilor rămase în țară (+1,4%).


Serviciul datoriei publice în perioada ianuarie-februarie 2014 a depășit zece miliarde euro ( cifra exactă 10.017 milioane euro), din care sumele trecute în contul obligațiilor asumate pe termen scurt ( sub un an) au reprezentat 6.243 milioane euro. Datoria publică directă a generat plăți de doar 1.163 milioane euro, din care partea aferentă împrumuturilor de la FMI ( la suma contractată direct de Ministerul Finanțelor) s-a cifrat la doar 161 milioane euro.

Soldul datoriei externe rămas la finele lui februarie 2014 din împrumutul luat de la FMI în baza Acordului Stand-by a fost de 3.849 milioane euro, serviciul de plată în primele două luni din acest an ridicându-se la 910 milioane euro.

Veniturile în creștere din schimburile externe au dus la reducerea ratei serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung în perioada ianuarie-februarie 2014 la 38,7%, față de 41,9% în primele două luni din 2013. Acest indicator exprimă raportul dintre serviciul datoriei externe pe termen mediu şi lung (DETML) şi exportul de bunuri şi servicii.

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Deși datoria pe termen mediu și lung a crescut înapoi s-a menținut aproape de nivelul de anul trecut, scăderea apreciabilă a obligațiilor de plată pe termen scurt ( cu circa 1,6 miliarde euro) a dus la diminuarea semnificativă a datoriei externe totale. Trecerea dinspre maturități reduse către maturități mai mari constituie un semn de consolidare și de încredere în economia românească.


Investițiile străine au totalizat în primele două luni din acest an 282 milioane euro, în creștere cu 35,6% față de aceeași lună a anului precedent. Această sumă a rezultat pe sold din cele 375 milioane euro participații la capital consolidate cu pierderea netă și cele -93 milioane euro credite intragrup, ceea ce indică o accentuare a procesului de dezinvestire și explică expandarea soldului negativ pe partea de venituri.

Gradul de acoperire a rezervei valutare în luni de importuri (rezerva oficială a BNR în valută și aur raportată la importul mediu lunar de bunuri și servicii) a crescut la 7,3 luni de import, mult peste nivelul de 7 luni de importuri consemnat la finele anului trecut.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: