luni

29 aprilie, 2024

4 aprilie, 2023

Proiectul de modificare a legislației penale, elaborat de Guvern, a trecut marți prin Comisia juridică a Camerei Deputaților fără un prag valoric sub care abuzul în serviciu ar fi fost dezincriminat. După mai multe ore de dezbateri zgomotoase, deputații din comisie au votat eliminarea tuturor amendamentelor introduse săptămâna trecută de către senatori, considerând că „cea mai bună formă a legii este cea primită de la Guvern”.

Astfel, după ce Senatul a introdus un plafon de 250.000 de lei și a declanșat reacții dure din partea societății civile, pragul a fost coborât la 9.000 și 6.000 de lei (una dintre propunerile apărute marți), pentru a fi, în cele din urmă, eliminat total.

Deputații vor putea introduce un astfel de amendament la dezbaterile din plenul Camerei, însă, iar acest lucru de așteptat, pentru a se respecta deciziile CCR ce impuneau o valoare pentru departajarea infracțiunii de abuz în serviciu. Acesta a și fost, de altfel, motivul intervenției pe articolul din Codul Penal privind abuzul în serviciu. Camera Deputaților este forul decizional.


Proiectul a rămas în forma elaborată de Ministerul Justiției și adoptată de executiv, după ce deputații din Comisia juridică s-au certat mai multe ori, marți, pe diferite prevederi și amendamente, unele introduse în cadrul ședinței.

După mai multe dispute zgomotoase, deputata PNL Laura Vicol, a supus la vot retragerea tuturor amendamentelor formulate de către coaliţie, printre care s-a numărat şi pragul pentru abuzul în serviciu. Raportul pentru proiectul de lege a fost adoptat în forma venită de la Guvern, cu amendamentele adoptate de către Senat eliminate.

„S-a considerat că forma venită de la guvern este cea mai bună. Am fost sunată de absolut toţi reprezentanţii Guvernului care au solicitat să rămână în vigoare forma venită de la Guvern”, a explicat Laura Vicol, după şedinţa Comisiei juridice a Camerei.

(Citește și: „Coaliția dezgroapă ”pragul lui Dragnea”: minim 50.000 de euro – prejudiciul ca abuzul în serviciu să fie infracțiune. Exemplu de caz grav ce poate fi sancționat cu amendă contravențională„)

Pe ce amendament s-au mai certat deputații din Comisia juridică

Majoritatea PSD-PNL-UDMR a votat un amendament la Codul de procedură penală prin care înregistrările urmau să nu mai poată fi folosite ca mijloc de probă în cazurile de infracţiuni de corupţie şi infracţiuni asimilate corupţiei.


Deputatul USR Silviu Dehelean a afirmat că scoaterea înregistrărilor va împiedica practic instrumentarea oricărui caz de corupţie. ”Practic, PSD, PNL şi UDMR dau liber la corupţie în întreg aparatul administrativ”, a arătat acesta, citat de News.ro. Un alt deputat USR, Victor Ilie a afirmat că ”au informaţii că soţul unui membru din biroul acestei comisii are un dosar de evaziune fiscală şi grup criminal infracţional, cu termen în 3 iunie, anul acesta, la Tribunalul Bucureşti”.

Reprezentantul Ministerului Justiţiei a precizat că lasă la latitudinea Parlamentului acest lucru.

Silviu Dehelean, deputat USR a precizat că această modificare este mai gravă decât pragul de 250.000 de lei la abuzul în serviciu.

”Scoaterea înregistrărilor va împiedica practic instrumentarea oricărui caz de corupţie. Practic, PSD, PNL şi UDMR dau liber la corupţie în întreg aparatul administrativ”.

USR  a anunţat că ”va sesiza Curtea Constituţională pe cele două proiecte de lege prin care Coaliţia PSD-PNL-UDMR mutilează Codurile penale mai rău decât au făcut-o Dragnea-Iordache et co”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: