cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Abordare nouă a concurenței din UE: Companiile europene trebuie să se extindă pentru a lupta cu rivalii globali

19 septembrie, 2024

Noul șef al competiției din UE a semnalat începerea unei noi ere în privința modului în care Bruxelles va reglementa fuziunile, promițând că regulile privind fuziunile vor „evolua” pentru a ajuta companiile europene să crească și să poată concura cu rivalii globali.

Teresa Ribera a declarat pentru Financial Times că va adopta o abordare „pas cu pas” în privința reformelor de reglementare, pentru a elimina barierele din calea inovației și pentru a stimula competitivitatea în scădere a UE în fața SUA și Chinei.

Socialista spaniolă, care a fost anterior viceprim-ministru la Madrid, a fost nominalizată să preia ceea ce este, probabil, cel mai puternic portofoliu de politici din noua Comisie Europeană, supraveghind tranziția ecologică, competitivitatea economică și aplicarea regimului antitrust.


În primul său interviu de la desemnare, Ribera a spus că Bruxelles ar trebui să lucreze pentru a stimula „ecosistemele industriale” în jurul produselor, cum ar fi producția de automobile, pentru a atrage investiții și a direcționa mai bine capitalul limitat al regiunii către o tranziție verde lină.

Ea a indicat, de asemenea, o schimbare potențial controversată în modul în care UE reglementează fuziunile și apariția unor companii pe care unii lideri le-au numit „campioni europeni”.

„Există o problemă de dimensiune la nivel internațional… Cred că ar putea fi nevoie de îmbunătățiri”, a spus Ribera.

„În ceea ce privește rolul pe care trebuie să-l joace acest portofoliu (al competiției, n.r.), bineînțeles că nu este exact același (ca înainte, n.r.), dar ceva care trebuie să evolueze și să se adapteze circumstanțelor”, a adăugat ea.


Predecesoarea sa, liberala daneză Margrethe Vestager, care a gestionat domeniul competiției timp de un deceniu, a declarat săptămâna aceasta pentru FT că Bruxelles-ul ar trebui să fie precaut în privința unei reforme ample a regulilor de fuziune, deoarece riscă să deschidă o „cutie a Pandorei” și să creeze „multă incertitudine”.

„Margarethe a făcut o treabă excelentă și trebuie să vedem în ce măsură această treabă excelentă trebuie să evolueze… pas cu pas”, a spus Ribera.

Ribera a declarat că susține oportunitățile transfrontaliere atunci când se gândește la cum să extindă industria europeană.

„Trebuie să fim puțin mai inovatori în modul în care construim o piață unică europeană funcțională, unde nu doar interesele naționale și locale își găsesc un loc, ci acestea se aliniază intereselor europene”, a spus ea. „Aceasta va fi una dintre provocări: cum putem construi această dimensiune europeană. Nu doar campioni naționali, și o dimensiune europeană.”

Comentariile ei vin într-un moment deosebit de sensibil, autoritățile europene de reglementare în domeniul competiției fiind criticate pentru că frânează dezvoltarea marilor corporații europene.

Ribera vrea să împace industria cu tranziția verde

Ribera se confruntă, de asemenea, cu sarcina dificilă de a echilibra obiectivele ambițioase ale UE în materie de climă, aspirațiile de a stimula industria și opoziția din partea statelor membre în ceea ce privește viteza și costul tranziției ecologice. Unele guverne de centru-dreapta din UE sunt reticente față de poziția Riberei cu privire la problemele climatice.

Ea a spus că revizuirea regulilor privind ajutoarele de stat din bloc, pentru a favoriza investițiile verzi, ar fi o modalitate de a satisface ambele părți. „Obiectivele (climatice, n.r.) oferă anumite semnale despre ceea ce dorim să realizăm, dar trebuie să creăm elementele, stimulentele și încrederea pentru a face acest lucru, și asta depinde de costul capitalului”, a spus ea.

Fostul președinte al BCE, Mario Draghi, a subliniat într-un raport de referință publicat luna aceasta că UE are nevoie de investiții suplimentare de 800 de miliarde de euro pe an pentru a-și rezolva problema competitivității în scădere.

Ribera, care a fost și ministru pentru tranziția ecologică în Spania înainte de a se muta la Bruxelles, a fost mult timp un susținător puternic al politicilor climatice ambițioase și a fost un arhitect-cheie al Acordului de la Paris privind clima din 2015.

Anterior, ea și-a exprimat în mod deschis opoziția față de energia nucleară, o poziție care ar putea să o aducă în conflict cu parlamentarii pro-nucleari din Franța și Europa de Est din Parlamentul European.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: