Cele mai mari 1.000 de companii active din România şi-au scăzut investiţiile şi au trecut la un management conservator al resurselor financiare, aşteptându-se la vremuri grele, inclusiv ca urmare a politicilor guvernamentale de creştere bazată pe consum.
Fenomenul este cu atât mai îngrojorător cu cât „supraconcentrarea veniturilor în rândul companiilor de top duce la o capacitate redusă a sistemului economic de a absorbi șocurile externe propagate în timpul unor schimbări majore (modificări de taxe, recesiune, fluctuația șomajului, volatilitatea dobânzilor etc.)”, spune Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), în cel mai recent studiu al său.
Primele 1.000 de companii active din România, concentrează aproape jumătate din cifra de afaceri înregistrată la nivelul mediului de afaceri local – aminteşte analistul citat.
„Vulnerabilitatea economiei noastre este alimentată și de un alt factor structural: creșterea economică este dependentă de consum, acesta din urmă fiind puternic corelat cu dinamica ciclului economic.
Această dependența se observă și din distribuția celor mai mari 1.000 de companii active în România în funcție de sectorul de activitate”, spune preşedintele AAFBR (foto).
Rocada spre numerar
„Bilanțul consolidat al companiilor mari pe 2018 reflectă faptul că firmele gigant se pregătesc pentru vremuri mai grele prin:
- scăderea investițiilor,
- accelerarea încasării banilor din piață,
- capitalizarea pentru diminuarea gradului de îndatorare și conservarea trezoreriei”, spune Iancu Guda.
Tendinţa, remarcabilă în anii din urmă, s-a accentuat anul trecut:
Investiții amânate
Ponderea activelor imobiliate (mașini, echipamente, construcții, utilaje, investiții financiare pe termen lung, licențe, brevente, aplicații software etc.) în total active a scăzut până la doar 52%, minimul ultimului deceniu.
Valoarea contabilă a activelor imobilizate a crescut doar cu 1,6% (cel mai slab ritm de creștere din ultimul deceniu), de la 238 de miliarde de lei în 2017, până la 242 miliarde lei în 2018.
Sunt vânați debitorii și conservată trezoreria
Companiile mari încearcă să-și ia banii din piață și fac toate eforturile de îmbunătățire a colectării creanțelor. Pentru cele mai mari 1.000 de companii, perioada de colectare a creanțelor a ajuns la aproximativ 66 de zile pe parcursul anului 2018, performanță net superioară mediei naționale de aproape 115 zile!
Conservarea trezoreriei se observă prin creșterea gradului de acoperire al datoriilor prin numerarul disponibil, acesta fiind stabil la 15%-17% în ultimii ani, mult peste media națională de 11%.
Temperarea ritmului cresterii economice concentrate excesiv în consum, cuplată cu instabilitatea fiscală și financiară din anul 2018, infrastructura rutieră subdezvoltata și tensionarea pieței muncii au cauzat amânarea investițiilor pentru mulți jucători mari din piață”, remarcă analistul citat.
Toate acestea „pot avea un efect de boomerang asupra mediului de afaceri, având în vedere importanța sistemică a marilor companii în contextul polarizării excesive a mediului de afaceri”, conchide Iancu Guda.