joi

25 aprilie, 2024

18 decembrie, 2011

Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a decedat duminică dimineaţa, la vârsta de 75 de ani, din cauza unor complicaţii după o lungă perioadă de boală, informează agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.

Potrivit purtătoarei sale de cuvânt, Sabina Tancevova, fostul preşedinte, care s-a retras de mai mult timp din viaţa publică, a murit în zorii zilei, în somn.

O pneumonie insuficient tratată în timpul detenţiei sale şi un cancer pulmonar s-au aflat la originea multiplelor probleme de sănătate ale lui Vaclav Havel, care şi-a petrecut cinci ani de zile în închisorile comuniste, înainte din 1989.


Havel a fost operat în decembrie 1996 de cancer la plămânul drept. Pe lângă o bronşită cronică, el a suferit şi de pe urma unor probleme cardiace şi tulburări intestinale.

În ultimele luni, Vaclav Havel şi-a petrecut mai tot timpul în casa sa de la ţară, situată la 150 km de capitala cehă, Praga, după ce a fost spitalizat în martie de pneumonie. Maladia a fost însoţită de diverse complicaţii, între care ‘pierderea echilibrului, scăderea memoriei şi slăbire’, a explicat Vaclav Havel, într-un interviu, potrivit AFP.

Sâmbătă dimineaţa, Havel s-a întâlnit la Praga cu Dalai Lama, liderul spiritual al budiştilor tibetani, înainte de a se retrage la reşedinţa sa de la ţară.

Artizan al ‘Revoluţiei de catifea’ anticomuniste din 1989, Vaclav Havel a fost şef de stat al Cehoslovaciei, apoi al Republicii Cehe, între 1989 – 2003.

  • Vaclav Havel s-a născut la Praga, la 5 octombrie 1936, într-o familie de mici burghezi. Bunicul şi tatăl său au fost doi prosperi oameni de afaceri iar mama sa provenea dintr-o familie de diplomaţi. Din cauza ‘originii sociale’, nu i s-a permis să urmeze cursuri universitare.
  • După satisfacerea serviciului militar, a lucrat ca maşinist la Teatrul pe Balustradă, un teatru nonconformist din Praga, şi a studiat arta dramatică prin corespondenţă. Aici, a pus în scenă primele piese, ‘Petrecerea din grădină’ (1963) şi ‘Memorandumul’ (1965).
  • În 1968, Havel era deja celebru şi cel mai influent scriitor din Cehoslovacia. În 1965, la o conferinţă a Uniunii Scriitorilor, îi apără pe scriitorii consideraţi de regimul comunist incomozi. Mai mult, Havel denunţă birocraţia existentă şi cere reforme de substanţă. Oponent al invaziei sovietice din 1968, devine unul dintre disidenţii regimului comunist din Cehoslovacia.
  • La 27 iunie 1968, redactează şi semnează ‘Manifestul celor 2000 de cuvinte’, adresat liderului comunist al ‘primăverii de la Praga’, Alexander Dubcek. În 1969, i se interzice să publice în Cehoslovacia. În 1978, scrie unul din cele mai influente eseuri, intitulat ‘Puterea celor slabi’. A urmat apoi Charta 77, o declaraţie bazată exclusiv pe drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. Devine fondatorul Comitetului pentru apărarea celor acuzaţi pe nedrept.
  • În 1979, este arestat. Primeşte patru ani şi jumătate la închisoarea de maximă securitate la Hermanice. Este eliberat, în 1983, pe motiv de boală. În 1985, după o perioadă de refacere, îşi reia funcţia de purtător de cuvânt al Chartei 77. Este arestat la domiciliu în mai multe rânduri, ultima dată în perioada ianuarie-mai 1989. În acelaşi an, devine liderul Forumului Civic, mişcare de opoziţie care a contribuit la căderea regimului comunist.
  • Sfârşitul anului 1989 l-a găsit pe Havel vorbind mulţimii din Piaţa Venceslas. La 29 decembrie 1989, a devenit preşedintele Cehoslovaciei.
  • Un an mai târziu, la 5 iulie, Parlamentul, ales în mod democratic, l-a reales pe Vaclav Havel în funcţia de preşedinte, pentru un mandat de doi ani.
  • În 1991, s-a numărat printre artizanii dizolvării Pactului de la Varşovia şi a Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (CAER).
  • La 27 februarie 1992, a semnat, împreună cu Helmut Kohl, cancelarul Germaniei, Tratatul de prietenie cu Germania, iar la 1 aprilie acelaşi an, la Moscova, Tratatul de Cooperare cu Federaţia Rusă. După alegerile legislative, din iunie 1992, Vaclav Havel a demisionat, la 20 iulie, din funcţia de şef al statului.
  • La 26 ianuarie 1993, a devenit primul preşedinte al Republicii Cehe. A fost reales la 20 ianuarie 1998, pentru un mandat de cinci ani. Vaclav Havel a părăsit fotoliul prezidenţial în februarie 2003. În timpul primului său mandat, s-a produs despărţirea Cehiei de Slovacia. Este meritul preşedintelui Vaclav Havel că Cehia a fost invitată să adere la NATO, la 12 martie 1999, şi a fost admisă ca membru de drept la Summitul de la Praga (21-22 noiembrie 2002).
  • Anul 2003 înseamnă şi ieşirea sa de pe scena politică. Încă de la sfârşitul Războiului Rece, Vaclav Havel a figurat constant pe lista candidaţilor la Premiul Nobel pentru Pace, dar nu l-a câştigat niciodată, în pofida faptului că numele său este strâns legat de căderea comunismului în Europa Centrală şi de Est. A continuat cercetările sale în drepturile omului. Memoriile sale, în care descrie experienţele din perioada exercitării funcţiei de preşedinte, au fost publicate în 2007.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: