Centrul european de instruire F-16 (European F-16 Training Center, EFTC) de la Fetești a fost inaugurat, luni, în prezența reprezentanților diplomatici ai Statele Unite, Danemarca şi Țărilor de Jos.
Centrul este oficial destinat antrenamentelor piloților europeni, dar a fost deschis cu scopul de a antrena piloți ucraineni.
Ucraina susține de mult timp că are nevoie de avioane de luptă moderne pentru a face progrese militare semnificative împotriva Rusiei, care a lansat o invazie pe scară largă împotriva acesteia în februarie 2022.
Danemarca, Țările de Jos, Norvegia și Belgia au anunțat că sunt dispuse să ofere Ucrainei F-16 fabricate în SUA.
Cinci aeronave din Țările de Jos sunt la Fetești
Ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat în octombrie că primele avioane vor fi trimise până în aprilie 2024. Belgia s-a angajat să livreze luptătorii până în 2025, atâta timp cât următorul guvern va fi de acord cu decizia, după alegerile de anul viitor.
Săptămâna trecută, cinci F-16 olandeze au ajuns la centrul de antrenament din România. Guvernul Țărilor de Jos va pune la dispoziție pentru antrenament între 12 și 18 avioane.
„Centrul de instruire din România va folosi mai întâi aeronava pentru a oferi un curs de perfecţionare pentru instructorii F-16 angajaţi, după care va fi asigurată instruire piloţilor români şi ucraineni. Aeronava va zbura doar în spaţiul aerian NATO”, a spus guvernul olandez.
În octombrie, secretarul american al Apărării Lloyd Austin a declarat că SUA vor conduce coaliția de țări care pregătesc piloți și echipaje ucrainene pentru a opera și întreține avioane de luptă F-16 alături de Țările de Jos și Danemarca.
Lockheed Martin, compania americană care produce avioanele de luptă, va contribui la furnizarea de instruire și întreținere.
Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, EFTC va fi un hub internaţional pentru instruirea piloţilor de aeronave F-16 şi va facilita creşterea interoperabilităţii dintre aliaţi. Totodată, va contribui la crearea unor standarde operaţionale comune şi la întărirea capacităţii Alianţei Nord-Atlantice de a face faţă provocărilor complexe din regiunea Mării Negre şi din Europa de Est.
***