joi

28 martie, 2024

28 ianuarie, 2020

Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia a decis demiterea președintelui directoratului companiei, Sorin Boza (foto), luni, în plină campanie de salvare a companiei,  a confirmat, marţi, Virgil Popescu, ministrul Economiei şi Energiei.

Ministrul Economiei a explicat că s-a discutat un raport al corpului de control al ministrului Energiei, ca și un altul al corpului de control al prim-ministrului, din 2018, care „până acum nu fuseseră trimise CS-ului”, potrivit Agerpres.

În decembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, definitiv, cererea Complexului Energetic Oltenia de anulare a raportului corpului de control al Ministerului Energiei. Controlul a constatat daune de zeci de milioane de euro, care ar fi fost provocate de conducerea companiei.


Sorin Boza va răspunde de strategia și dezvoltarea companiei. Postul lui Sorin Boza a fost preluat de Daniel Burlan, membru al Directoratului companiei, potrivit deciziei Consiliului de Supraveghere, a cărui componen ță a fost schimbată în decembrie.

Marile probleme ale sistemului energetic

La sfârșitul anului trecut, Guvernul a adoptat un memorandum care prevede ca Trezoreria Statului să împrumute CE Oltenia cu 1,2 miliarde de lei, pentru a cumpăra certificatele de emisii de care are nevoie până în aprilie 2020.

Împrumutul trebuie autorizat de Comisia Europeană. Fără restructurarea producției companiei, sistemul energetic național (SEN) riscă să nu mai poată asigura nici măcar prin importuri energia necesară României, din 2022, când compania ar urma să se închidă, potrivit celui mai pesimist scenariu.

(Citiți și: „România are nevoie de ajutor de la Bruxelles pentru salvarea sistemului energetic naţional, respectiv a Complexului Energetic Oltenia”)

„Avem acel memorandum pe care l-am aprobat în guvern cu ajutorul de salvare de 1,2 milioane de lei. Am dat drumul în circuitul de avizare a ordonanţei care pune în aplicare acel memorandum, cu clauză suspensivă că intră în vigoare la aprobarea de către Comisia Europeană a ajutorului de stat şi mergem pe ce am stabilit în acel memorandum, că dacă nu returnează, trece în ajutor de restructurare, cu trecerea pe gaz a unor unităţi de la Craiova şi Turceni şi cu realizarea parcului solar, adică ne ţinem de ce prevede memorandumul”, a declarat Virgil Popescu.


El s-a declarat optimist că acest ajutor va fi aprobat de Comisia Europeană şi a adăugat că va merge personal la Bruxelles să explice faptul că sistemul energetic al României nu poate funcţiona fără Complexul Energetic Oltenia.

CE Oltenia a produs energie electrică de peste 12 TWh, cu 7 grupuri energetice, şi a livrat peste 11 TWh în SEN, în 2019, fiind al doilea cel mai mare producător al României, cu o cotă de piaţă de 22% până la mai mult de 30%, în funcţie de capacitatea hidraulică a hidrocentralelor şi de intensitatea vântului, potrivit datelor companiei.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: