Exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA se prefigurează drept o monedă de negociere importantă în cadrul unui acord mai amplu între Bruxelles și Washington, care ar presupune asigurarea unei cantități mai mari de energie în Europa, în schimbul descurajării lui Donald Trump de la impunerea unor tarife de import mari asupra mărfurilor din UE, potrivit Financial Times.
Oficialii europeni au afirmat că o creștere a importurilor de GNL din SUA ar putea juca un rol important în reducerea dependenței continentului de importurile din Rusia și, în același timp, ar putea ajuta la calmarea îngrijorărilor lui Trump legate de deficitul comercial.
Pentru dezvoltatorii americani, extinderea pieței europene, împreună cu promisiunea lui Trump de a elimina pauza în acordarea licențelor de export imediat ce va prelua funcția, ar putea deschide ușa unei creșteri rapide în următorii patru ani.
„Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu viitoarea administrație Trump pentru a consolida rolul Americii ca principal furnizor mondial de gaze naturale lichefiate curate,” a declarat Michael Sabel, directorul executiv al Venture Global, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de GNL din SUA.
„În ultimii ani, Europa s-a mișcat rapid pentru a construi infrastructura necesară pentru a susține un val de importuri de GNL în regiune, iar cu suportul politic necesar și certitudinea reglementărilor, Statele Unite sunt bine poziționate pentru a satisface această cerere pe termen lung,” a adăugat el.
Dezvoltatorii mizează pe faptul că eforturile continue ale UE de a reduce dependența de gazul rusesc vor fi intensificate sub al doilea mandat Trump. Prețurile acțiunilor companiilor de GNL din SUA — deja cel mai mare furnizor mondial — au crescut semnificativ în ultima săptămână.
Producția de gaze naturale din SUA a atins niveluri record
Biden a avut o relație tumultuoasă cu industria petrolului și gazelor. Cu toate acestea, producția de gaze naturale din SUA a atins niveluri record în timpul președinției sale, ceea ce a dus la scăderea prețurilor spot la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani și a determinat industria să caute mai mulți clienți pentru LNG în străinătate.
Gazele naturale lichefiate (LNG) din SUA ar putea beneficia semnificativ de pe urma discuțiilor comerciale dintre Washington și Bruxelles, potrivit președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care săptămâna trecută și-a exprimat interesul de a crește importurile din SUA.
„Încă primim o cantitate mare de LNG din Rusia, și de ce să nu-l înlocuim cu LNG american, care este mai ieftin pentru noi și ne reduce prețurile la energie,” a declarat ea după o convorbire cu Trump. „Este un subiect de discuție pe care îl putem aborda, mai ales în ceea ce privește deficitul comercial.”
UE a intensificat importurile de LNG din întreaga lume pentru a compensa deficitul rezultat în urma sistării importurilor din Rusia. SUA au fost principalul furnizor de LNG și acum reprezintă aproximativ 40% din importurile de combustibil super-răcit ale UE, potrivit Kpler, un grup de date despre mărfuri.
(Citește și: ”Raport IEA: Cererea de petrol se va plafona după 2027: Noua ecuație a combustibililor”)
***