8 noiembrie, 2024

Investitorii care pariază împotriva acțiunilor companiilor de energie regenerabilă au acumulat profituri de peste 1,2 miliarde de dolari din vânzările masive care au lovit sectorul după victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA, transmite Financial Times.

Arrowstreet capital și Qube Research & Technologies s-au numărat printre firmele care au construit poziții scurte împotriva unor companii precum firma norvegiană de hidrogen Nel și producătorul german de turbine eoliene Nordex, conform datelor furnizate de grupul Breakout Point.

Acțiunile acestor companii au scăzut puternic miercuri, pe fondul îngrijorărilor că președintele ales va revoca Legea de Reducere a Inflației a președintelui Joe Biden, o măsură care ar putea duce la oprirea creditelor fiscale și la întreruperea dezvoltării proiectelor eoliene offshore.


Producătorul de hidrogen Plug Power și dezvoltatorul de energie solară Sunrun, ambele fiind masiv vândute în lipsă de fondurile speculative, au scăzut cu 22%, respectiv 30%, în timp ce investitorii s-au retras din acțiuni care ar putea fi afectate de planurile lui Trump. Cele două acțiuni americane au generat împreună în jur de 350 de milioane de dolari profit pentru vânzătorii în lipsă, conform calculelor grupului de date S3 Partners.

Notă/ Exemplu de vânzare în lipsă: Să presupunem că un investitor anticipează că acțiunile unei companii, acum cotate la 100 lei pe acțiune, vor scădea. El împrumută 10 acțiuni și le vinde imediat pentru 1.000 lei (10 x 100 lei). Dacă prețul scade la 80 lei pe acțiune, el le cumpără înapoi pentru 800 lei, returnează acțiunile împrumutate și păstrează un profit de 200 lei (1.000 lei – 800 lei).

Două companii europene, printre marii pierzători

În Europa, Ørsted din Danemarca, cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene offshore din lume, a scăzut cu aproape 13% miercuri, în timp ce Nordex a pierdut aproape 8%.

În total, fondurile au câștigat peste 1,2 miliarde de dolari din pariuri împotriva a 20 dintre cele mai mari acțiuni din sectorul energiei regenerabile din SUA și Europa, conform datelor S3.


Trump a promis că va pune capăt energiei eoliene offshore în SUA în „prima zi” a mandatului său și că va opri subvențiile introduse de legea IRA a lui Biden.

Sectorul energiilor regenerabile se confruntă cu dificultăți „de mult timp”, iar investitorii și-au pierdut răbdarea cu multe dintre aceste acțiuni, a spus Eirik Hogner, manager adjunct de portofoliu la Clean Energy Transition, un fond speculativ derivat din Lansdowne Partners.

Modificarea IRA ar putea însemna o scădere cu o treime a capacităților noi de energie regenerabilă în următorul deceniu

Unii analiști au subliniat creșterea energiilor regenerabile din timpul primului mandat al lui Trump ca un motiv de optimism pentru acest sector, deși alții au argumentat că o abrogare parțială a IRA ar încetini semnificativ creșterea.

Michelle Davis, șefa departamentului de cercetare a energiei solare globale la Wood Mackenzie, a spus că anticipează că elemente ale IRA vor fi „modificate semnificativ”. Ea estimează că ar putea fi construită cu o treime mai puțină capacitate de energie regenerabilă în următorul deceniu într-un scenariu pesimist în care creditele fiscale sunt modificate semnificativ.

Între timp, „procesul de autorizare pentru proiectele viitoare (de energie eoliană offshore, n.r.) ar putea fi blocat de agențiile guvernamentale federale”, au avertizat analiștii de la RBC miercuri.

(Citește și: ”Cum s-a pregătit Europa pentru al doilea mandat Trump”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: