În acest articol vom explica ce este pilonul 1 de pensii și prin ce anume se diferențiază acesta de pilonul 2 și pilonul 3 de pensii.
Sistemul public de pensii – definiție
Pilonul 1 de pensii reprezintă sistemul public de pensii, adică pensia de stat la care au dreptul românii care au contribuit la fondul de pensii în perioada în care au fost activi în câmpul muncii. Astfel, după ce se pensionează, ei primesc o sumă de bani.
Sistemul public de pensii este reglementat de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare. După cum se arată pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, sistemul public de pensii este un sistem de tip redistributiv, bazat pe solidaritate intergeneraţională, și care funcţionează conform principiului contributivităţii.
Potrivit acestui principiu, fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public, iar drepturile de asigurări sociale se bazează pe contribuţiile de asigurări sociale plătite.
Ce este pilonul 1 de pensii și ce tipuri de pensii există
În sistemul public de pensii se acordă următoarele categorii de pensii:
- pensia pentru limită de vârstă;
- pensia anticipată;
- pensia anticipată parţială;
- pensia de invaliditate;
- pensia de urmaş.
Pensia este un drept acordat la cerere și are la bază plata contribuției de asigurări sociale pe o perioadă minimă de timp, expres prevăzută de lege în raport cu data nașterii solicitantului.
Ce este pilonul 1 de pensii și cine se poate asigura
Toți angajații din România sunt obligați să plătească CAS (contribuția de asigurări sociale, cunoscută și sub numele de contribuție la pensie). În afară de salariați, sunt obligați să plătească contribuția la pilonul 1 și persoanele fizice care realizează venituri din activități independente sau din drepturi de proprietate intelectuală și obțin într-un an venituri ce depășesc un anumit plafon. În acest moment, plafonul este egal cu 12 salarii minime brute (adică 12 x 3.700 de lei).
Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sistemul public de pensii se organizează și funcționează având ca principii de bază:
a) principiul unicității, potrivit căruia statul organizează și garantează sistemul public de pensii bazat pe aceleași norme de drept, pentru toți participanții la sistem;
b) principiul obligativității, potrivit căruia persoanele fizice și juridice au, conform legii, obligația de a participa la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale exercitându-se corelativ cu îndeplinirea obligațiilor;
c) principiul contributivității, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuțiilor datorate de persoanele fizice și juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuțiilor de asigurări sociale plătite;
d) principiul egalității, prin care se asigură tuturor participanților la sistemul public de pensii, contribuabili și beneficiari, un tratament nediscriminatoriu, între persoane aflate în aceeași situație juridică, în ceea ce privește drepturile și obligațiile prevăzute de lege;
Ce este pilonul 1 de pensii și pe ce principii se bazează
e) principiul repartiției, pe baza căruia fondurile de asigurări sociale se redistribuie pentru plata obligațiilor ce revin sistemului public de pensii, conform legii;
f) principiul solidarității sociale, conform căruia participanții la sistemul public de pensii își asumă reciproc obligații și beneficiază de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea riscurilor asigurate prevăzute de lege;
g) principiul autonomiei, bazat pe administrarea de sine stătătoare a sistemului public de pensii, conform legii;
h) principiul imprescriptibilității, potrivit căruia dreptul la pensie nu se prescrie;
i) principiul incesibilității, potrivit căruia dreptul la pensie nu poate fi cedat, total sau parțial.
Cât este contribuția la pilonul 1 de pensii
Înțelegem mai bine ce este pilonul 1 de pensii dacă știm ce procent din salariu plătește un angajat sub formă de contribuție la pensia de stat. La ora actuală, contribuția la pilonul 1 de pensii este de 20,25% din venitul brut.
De exemplu, un salariat care are un venit brut lunar de 17.000 de lei va plăti o contribuție de 3.442,5 lei pe lună pentru a beneficia de pensie de stat.
Contribuția la pilonul 1 de pensii nu trebuie confundată cu cota CAS (contribuția pentru asigurări sociale) care este de 25%. Mai exact, din procentul de 25% (pe care fiecare angajat este obligat să îl plătească), doar 20,25% ajung la pilonul 1 de pensii (din sistemul public). Restul de 4,75% este direcționat către un fond privat de pensii. Acest procent reprezintă contribuția la pilonul 2 de pensii, așa-numitul sistem de pensii private obligatorii.
Ce este pilonul 1 de pensii – diferența față de pensia privată
Diferența fundamentală dintre sistemul public de pensii și sistemul privat de pensii este că, în vreme ce banii de la pilonul 1 sunt administrați de stat, care îi folosește pentru a plăti pensiile încasate de pensionarii din prezent, banii de la pilonul 2 se află în grija administratorilor de fonduri de pensii private, care îi investesc în diverse active, de la proprietăți la titluri de capital, plătind totodată sumele datorate participanților care își încheie activitatea profesională și ies la pensie.
În ceea ce privește pilonul 3 de pensii, acesta este tot o pensie privată, însă spre deosebire de contribuția la pilonul 2 de pensii, ea nu este obligatorie, fiind vorba despre o pensie privată facultativă. Cu alte cuvinte, românii care doresc să beneficieze de o pensie și mai mare în momentul în care ies din câmpul muncii pot alege să contribuie în plus, însă nu au voie să contribuie mai mult de 15% din venitul brut.
Așadar, în vreme ce contribuția la pilonul 1 de pensii este de 20,25% din venitul brut, cea la pilonul 2 de pensii este de 4,75%, iar cea la pilonul 3 de pensii poate fi de maximum 15%.
Este important de menționat că, în viitor, contribuția la pilonul 1 de pensii ar putea să scadă procentual, urmând să crească procentul datorat pentru pilonul 2 de pensii. De-a lungul anilor, contribuția pentru pilonul 2 de pensii private obligatorii a crescut de la 2% în 2008, ajungând la 4,75% în prezent. În paralel, procentul datorat pentru pilonul 1 de pensii a scăzut (deoarece cota obligatorie de 25% s-a menținut). Ultima dată, contribuția la pilonul 2 de pensii a crescut la data de 1 ianuarie 2024, de la 3,75% la 4,75%. În viitor, contribuția la pilonul 2 de pensii ar putea crește până la 6%.
Foto: blickpixel / geralt / pixabay.com
Dacă acest articol despre ce este pilonul 1 de pensii vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Cât este contribuția la pilonul 3 de pensii. Ghid cu exemple
Ce este pensia de urmaș și cine are dreptul la ea. Ghid cu exemple
Ce este pensia privată obligatorie și cine beneficiază de Pilonul 2
Ce este pensia privată facultativă. Exemple de calcul
Cât este contribuția la pilonul 2 de pensii, inclusiv în IT și construcții
Ce este pilonul 3 de pensii și cât e contribuția. Ghid cu exemple
Ce este pilonul 2 de pensii și cât este contribuția. Ghid cu exemple
Cât este contribuția la pensie. Ghid cu exemple de calcul
Plata CAS venituri din chirii. Ce obligații de plată ai