cursdeguvernare

vineri

18 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Inteligența Artificială ar putea crește cu 8% PIB-ul UE, în 10 ani, dacă ar fi adoptată pe scară largă – studiu Google

inteligența artificială în jurnalism

9 octombrie, 2024

Inteligența artificială generativă va stimula creșterea economică globală în următorul deceniu, interval în care PIB-ul UE ar putea crește cu 8%. (cu 1,2 – 1,4 trilioane de euro) datorită acestei tehnologii, conform unui studiu realizat de Implement Consulting Groug, la comanda Google.

IA poate crește productivitatea și stimula competitivitatea UE într-o perioadă în care Europa se află în urma SUA în ceea ce privește creșterea economică. Pentru a profita de următorul val de beneficii ale IA în întreaga societate, UE trebuie să promoveze însă mai intens inovarea, să investească în competențe și să asigure reguli clare.

Valorificarea întregului potențial al inteligenței artificiale generative depinde de o serie de factori determinanți ai adoptării inteligenței artificiale – de la un mediu operațional solid, la disponibilitatea unor profesioniști calificați în domeniul inteligenței artificiale.

Doar 7% din locurile de muncă din UE au o expunere ridicată la introducerea IA, însă ele vor fi înlocuite, astfel încât ocuparea nu va fi afectată

Principalele concluzii ale studiului


Oportunități economice: Inteligența artificială generativă ar putea crește PIB-ul UE cu 1,2-1,4 trilioane euro, ceea ce înseamnă +8% la PIB, în zece ani, în cazul unei adoptări pe scară largă a tehnologiei.

Câștigurile provin din trei surse:

  • creșterea productivității persoanelor care lucrează cu IA generativă
  • timpul de muncă eliberat de potențialul de automatizare al IA generativă
  • reutilizarea timpului pentru alte activități creatoare de valoare.

Implicații asupra locurilor de muncă:


În UE, se preconizează că 61% din locuri de muncă vor lucra împreună cu IA generativă, 32% dintre locuri de muncă vor rămâne probabil neafectate de IA generativă și doar 7% dintre locuri de muncă sunt considerate foarte expuse la IA generativă, ceea ce va duce la închiderea unor locuri de muncă.

Cu toate acestea, se așteaptă ca noile locuri de muncă din economia bazată pe inteligența artificială să le înlocuiască pe cele pierdute din cauza automatizării, rezultând niveluri neschimbate de ocupare a forței de muncă, mai arată studiul.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: