cursdeguvernare

vineri

18 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Atentat la prosperitate: Prețul untului a crescut cu 83% în ultimul an. Împărțirea pe țări a producției de lapte și cauzele scumpirilor drastice

16 octombrie, 2024

Scumpirea produselor lactate în Europa e cauzată în mare parte de efectele războiului din Ucraina care a provocat o creștere rapidă a prețurilor energetice, și implicit a îngrășămintelor chimice.
Costurile de producție mai mari au determinat prețuri mai mari ale laptelui la poarta fermei, care s-au transmis procesatorilor și mai departe comercianților până la consumatorul final.

În plus, condițiile climatice extreme au contribuit de asemenea la scumpirea produselor agricole, laptele nefăcând excepție. Perioadele de secetă intensă au alternat cu preciptații în exces care au provocat inundații în întreaga Europă, ceea ce a afectat producția agricolă.

Furtuna perfectă a schimbărilor politice și climatice a dus la îngrijorări printre procesatori privind dezinteresul fermierilor pentru creșterea vacilor de lapte din cauza scăderii profitabilității. „Răspunsul pieței la aceste provocări și prețul laptelui în scădere nu i-a încurajat pe fermieri să crească producția de lapte. Iar untul, brânza și celelate produse lactate au trebuit să se scumpească pentru a menține profitul procesatorilor”, spune David Swales, market analist la AHDB. În plus față de factorii politici și climatici a intervenit și reevaluarea untului ca un aliment de înaltă calitate, cu valori nutritive ridicate. În consecință cererea a crescut în perioada în care producția de lapte în Europa era în scădere.


„Deși consumatorii au devenit foarte atenți la prețuri, odată cu creșterea costului vieții, cererea pentru unt rămâne ridicată tocmai datorită percepției ca fiind un aliment sănătos față de înlocuitorii lui ca margarina de exemplu”, explică analistul de la firma de cercetare a pieței.

Untul s-a scumpit cu 83% în 2024

Prețul untului european a atins pe piața internațională un record istoric de 8.706 dolari/tonă pe 29 septembrie, în creștere cu 83% față de anul precedent, arată ultimele date oficiale ale Comisiei Europene. Producția de lapte a scăzut anul trecut în majoritatea părților ale globului, inclusiv în Europa, Statele Unite și Noua Zeelandă – cel mai mare exportator de lapte și unt din lume – deoarece prețurile scăzute și costurile ridicate ale furajelor au descurajat mulți producători de lactate să își crească producția. Aceasta a dus la creșterea rapidă a părețurilor.

Producția globală de lapte a revenit pe o ușoară creștere în 2024, dar a rămas relativ scăzută față de nivelul cererii, în timp ce procesatorii au preferat să se concentreze pe produsele lactate mai competitive, precum brânzeturile, în loc de unt, a declarat analistul Michael Harvey de la Rabobank.

Producția de lapte din UE a crescut cu 0,7% între ianuarie 2023 și iulie 2024, arată cele mai recente date statistice. În aceeași perioadă, producția de unt a scăzut cu 1,6%, nivelul stocurilor fiind la un minim istoric, în timp ce producția de brânzeturi a crescut cu 3,2%.

Împărțirea pe țări a producției de lapte în UE 27


Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) a modificat în sus luna aceasta prognoza pentru prețul untului în 2024 la 3 dolari pe kilogram, în creștere cu 15% față de anul trecut, din cauza reducerii numărului de animale cât și a cantității de lapte obținut pe cap de vacă furajată. „Producția mai mică de lapte și cererea ridicată sunt de așteptat să ducă la noi scumpiri și în 2025”, mai arată USDA.

Prețurile untului ar trebui să scadă de la niveluri record, deoarece producătorii de lactate cresc producția pentru a beneficia de prețuri ridicate, dar ar putea dura câteva luni pentru a vedea o scădere semnificativă, a declarat Susan Kilsby, analist la banca ANZ din Noua Zeelandă.

Creștere ușoară a producției de lapte în UE în 2025

În cel mai recent raport al său pe termen scurt, Comisia Europeană estimează pentru 2025 o creştere moderată a producţiei de lapte, în condiţii climatice normale. Chiar dacă este anticipat un declin de 0,7% al efectivelor de vaci de lapte, acesta ar urma să fie compensat de o creştere de 1% a productivităţii.

Deşi se estimează că producţia de brânzeturi din UE va continua să crească în 2025, iar exporturile de brânzeturi din Uniune ar putea beneficia de preţuri competitive, Comisia estimează că redresarea cererii de produse lactate va fi una modestă, menţionând creşterea foarte accentuată a preţurilor la unt din ultima perioadă.

În România, importul de lapte brut a crescut cu 47,6%

Importul de lapte brut realizat de unităţile procesatoare a crescut cu 47,6% în primele opt luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, în timp ce cantitate de lapte de vacă pe care au colectat-o unităţile de procesare a fost în creştere cu 3,7% în aceeaşi perioadă, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Însă, cu toată majorarea importurilor, cantitatea de lapte importat reprezintă doar 11,2% din cantitatea totală procesată în țară.

Producția de lapte din fermele românești este în ușoară creștere în ultimii ani, tendință care se menține și în 2024. Astfel, în primele opt luni ale acestui an, producţia de produse lactate a consemnat o creştere pe toate componentele, respectiv la lapte de consum, smântână de consum, lapte acidulat, unt şi brânzeturi. Cea mai mare majorare a producţiei, de 10%, a fost înregistrată la unt – 7.297 tone, pe fondul creșterii prețului.

 „Un prim motiv al creșterii importurilor de lapte, îl constituie subvențiile mai mici din România comparativ cu cele pe care le primesc fermierii din vestul Europei, dar şi faptul că în afacerile cu bovine primii bani vin după doi-trei ani”, spune Mircea Ciurea, preşedintele Federa­ţieiCrescătorilor de Bovine din România (FCBR).

(Citiți și: ”Cehia: Producătorii de alimente din UE se confruntă cu un tsunami de măsuri verzi care vor crește prețurile în 2025”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: