cursdeguvernare

marți

15 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Fermerii europeni resping Raportul făcut la comanda Comisiei Europene de un profesor de istorie: Concluziile recomandă trecerea europenilor la dieta bazată pe plante

15 octombrie, 2024

Dialogul Strategic al Ursulei von der Leyen privind Viitorul Agriculturii UE — un forum de șapte luni pe tema politicii agroalimentare — părea inițial un succes de imagine, satisfăcând aparent atât fermierii, cât și ONG-urile, și generând un raport echilibrat. Însă acest succes ar putea fi de scurtă durată.

Copa-Cogeca, cel mai mare grup de patronat agricol din Europa, își înăsprește poziția pe tema concluziilor raportului, fermierii fiind revoltați de unele dintre recomandările finale ale dialogului, în special cele privind promovarea dietelor pe bază de plante, transmite Politico.

O altă controversă pe tema raportului a survenit luni, când Peter Strohschneider (foto), consilierul care a supervizat dialogul, nu s-a prezentat personal pentru a se adresa comisiei de agricultură a Parlamentului European. Având în vedere dezvăluirile Politico conform cărora academicianul german (profesor de istorie medievală) a fost remunerat cu aproape 150.000 de euro pentru munca sa, absența i-a iritat pe europarlamentari.


Concluziile Dialogului Strategic privind Viitorul Agriculturii UE, prezentate luna trecută de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au fost mai mult un succes de imagine, notează Politico. Forumul de șapte luni privind politica agroalimentară a blocului a calmat atât fermierii revoltați, cât și ONG-urile indignate, oferind un raport aparent echilibrat, din care von der Leyen putea extrage idei pentru viitoare propuneri legislative.

Totuși, acest succes ar putea fi de scurtă durată. Copa-Cogeca – cel mai mare și influent grup de lobby agricol din Europa – este nemulțumit de recomandările rezultate în urma dialogului, în special de cea privind necesitatea promovării dietelor pe bază de plante.

Doar cinci din 29 de participanți la dezbateri erau fermieri

„În cadrul Dialogului Strategic, doar cinci din 29 de participanți erau fermieri”, a scris Copa-Cogeca într-o scrisoare adresată Comisiei, obținută de jurnaliștii stăini. „Cel puțin jumătate din membrii Consiliului ar trebui să fie participanți care reprezintă lumea agricolă, iar Copa și Cogeca… ar trebui să aibă o prezență mai puternică în comparație cu alți actori.”

Grupul a cerut, de asemenea, includerea unor organisme care să reprezinte „organizațiile sectoriale din domeniul zootehniei și culturilor, inputurile și mașinilor agricole”.


Ursula von der Leyen încearcă să transforme concluziile dialogului într-o „viziune” pentru viitorul agriculturii UE – unul dintre numeroasele planuri de acțiune pe care a promis să le livreze în termen de 100 de zile de la învestirea noii sale Comisii.

Dialogul a urmărit să încurajeze compromisul și încrederea între membrii un grup eterogen de asociații agricole, producători și retaileri din domeniul alimentar, ecologiști, academicieni și finanțatori. Participanții au venit în mare parte singuri, au luat masa împreună și au împărtășit povești despre ei și familiile lor.

Mexican standoff la Bruxelles

De la lansarea sa din ianuarie, Dialogul Strategic a mers fără probleme. Cum discuțiile au fost confidențiale, a fost dificil de evaluat cum decurgeau lucrurile, dar toată lumea părea destul de mulțumită. Nu au existat scurgeri majore de informații, iar participanții au lăudat atmosfera constructivă și perspectivele optimiste.

La sfârșitul lunii august, negocierile au intrat în faza finală și lucrurile au devenit tensionate. Concluziile dialogului trebuiau să fie unanime, iar Peter Strohschneider, istoricul german care a moderat dezbaterile, a început să pună presiune pe delegații reticenți. El i-a spus unui grup de opozanți că va continua să prezideze întâlnirile atât timp cât va fi necesar pentru a se ajunge la o concluzie.

Când raportul de 100 de pagini a fost publicat pe 4 septembrie, toți s-au grăbit să revendice victoria. Grupurile de consumatori au sărbătorit secțiunile despre etichetarea alimentelor și prețurile echitabile. Fermierii tineri, cei care practică agricultura ecologică și micii fermieri au evidențiat pasajele despre reformarea bugetului agricol al UE, Politica Agricolă Comună (PAC).

Industria agroalimentară tradițională are multe obiecții

Însă Copa-Cogeca, gigantul tradițional al sectorului agroalimentar de la Bruxelles, a întâmpinat dificultăți în promovarea raportului. Coldiretti, cel mai mare sindicat al fermierilor din Italia, a catalogat recomandarea de a prioritiza fermierii mici în cadrul PAC drept „foarte periculoasă”. „Nu îmi place deloc,” a spus șeful LTO din Olanda despre necesitatea de a ”decarboniza” dietele europenilor. Per total, textul „este mult sub așteptări,” a comentat președintele Asociației Fermierilor Germani (DBV).

FNSEA din Franța a rămas tăcută. Nici organizația, nici președintele său vocal, Arnaud Rousseau, nu au postat un cuvânt despre raport pe site-ul lor sau pe contul de X (fostul Twitter). Asta, în ciuda faptului că fostul președinte al FNSEA este Christiane Lambert, una dintre cei trei lideri Copa-Cogeca care au semnat concluziile Diagolului și care a scris numeroase postări despre acesta pe rețelele sociale.

Recent, majoritatea membrilor Copa au participat la o conferință agricolă de la Budapesta. „Aceasta a fost prima noastră ocazie să discutăm,” a spus un participant, care a dorit să rămână anonim pentru a vorbi liber. „Au existat nemulțumiri față de unele aspecte, în special în ceea ce privește dietele și luarea în considerare a dietelor alternative și a proteinelor vegetale… orice ar fi împotriva poziției noastre asupra creșterii animalelor.”

Fermierii au cerut respingerea retroactivă a raportului

La două zile după publicarea raportului, patru membri Copa din țările Visegrad – Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria – au trimis o scrisoare foarte critică către secretariat. Aceasta solicita ca organizația Copa-Cogeca să respingă retroactiv concluziile raportului și să se retragă complet din Dialogul Strategic.

„După 20 de ani de apartenență la Uniunea Europeană și la familia Copa-Cogeca, ne-am așteptat ca interesele noastre să fie înțelese și protejate,” au scris cei patru în scrisoarea obținută de Politico.

„Ne-am așteptat ca Secretariatul și Președinții Copa-Cogeca să adopte o poziție mai prudentă și să insiste pe discutarea concluziilor foarte sensibile și adesea controversate” cu membrii, au reclamat aceștia: „Procesul a fost foarte netransparent, mai ales în ultimele trei zile de negocieri, când nu am avut nicio oportunitate de a interveni.”

(Citiți și: ”Profesor de istorie medievală – plătit cu 1000 de euro pe zi de Comisie pentru un raport despre agricultura UE. Raportul Draghi nu a costat nimic”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: