7 iunie, 2023

Guvernul a elaborat un Memorandum prin care se stabilește că viitoarea grilă din Legea salarizării va pleca în cazul Educației de la salariul mediu pe economie acordat profesilor debutanți. Documentul reprezintă garanța oferită de coaliție că profesorii vor avea grila de salarizare revendicată, însă nu menționează dacă această grilă se va aplica de anul viitor, așa cum cer sindicaliștii. Memorandumul este o nouă încercare a Guvernului de a ajunge la un acord cu sindicatele din Educație, pentru ca acestea să înceteze greva și să să se intre în calendarul sfârșitului de an școlar.

Reamintim că un memorandum nu are putere de lege, motiv pentru care sindicaliștii au respins zilele trecută această variantă de garantare a promisiunilor guvernamentale.

De asemenea, Memorandumul (poate fi văzut și descărcat AICI), deja afișat pe site-ul Guvernului, conține și promisiunea calculării plății zilelor de concediu prin raportare la media zilnică a salariului de bază și sporurilor.


Promisiunile concrete din Memorandum sunt cuprinse exact la finalul actului:

  1. Prioritizarea dialogului între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ cu privire la grila de salarizare din familia ocupațională subsecventă, ce va fi cuprinsă în viitoare Lege a salarizării. Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023.
  2. Stabilirea unei prevederi în contractul colectiv de muncă la nivel de sector “învățământ preuniversitar”, prin care pe perioada concediului de odihnă, precum și pentru zilele de concediu plătit, personalul din învățământ va avea dreptul la o indemnizație de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulțite cu media zilnică salariului de bază și a sporurilor/indemnizațiilor de care beneficiază, potrivit legii, corespunzător fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediu de odihnă.

Memorandumul repetă faptul că Educația este o prioritate a Guvernului

În afara celor două măsuri, Memorandum declară Educația o prioritate a actualului guvern și enumeră ultimele OUG adoptate în domeniu, precum și principalele prevederi din legile educației – Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului universitar – cu referire directă la profesori.

„Memorandumul privind adoptarea unor principii generale în vederea îmbunătățirii statutului personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic din sistemul național de învățământ și valorizarea carierei didactice” precizează în preambul:

Programul de guvernare include o serie de obiective strategice în vederea îmbunătățirii și modernizării
învățământului românesc, urmate de acțiuni concrete în ultimii ani.


Un pas fundamental a reprezentant elaborarea proiectelor de legi „România Educată”. În
perioada de elaborare a pachetului legislativ, Ministerul Educației a colaborat cu partenerii
sociali.

În perioada 9 – 29 martie 2023, proiectele de legi „România Educată”, respectiv Legea
învățământului preuniversitar și Legea învățământului superior, au fost în proces de avizare
interministerială, ulterior fiind adoptate de Senatul României, în calitate de cameră decizională
în data de 22 mai 2023.

Atât în context legislativ, cât și din punct de vedere al preocupărilor curente, îmbunătățirea
statutului personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic din învățământul preuniversitar
și superior reprezintă o prioritate pentru Guvernul României.

Peste 20.000 de participanți la marșul de joi sau vineri al profesorilor, promit sindicatele

Cadrele didactice și-au exprimat dorința ca protestul să continue, până când vor obține majorarea imediată a salariilor cu 25% și intrarea în grila finală de salarizare la 1 ianuarie 2024.

Garanția cerută de greviști este creșterea salariului profesorilor aflați la început de carieră, de la 1 iunie 2023, la nivelul salariului mediu pe economie.

”În momentul de faţă, greva se poate încheia în momentul în care Guvernul vine cu o soluţie care să fie acceptată de către colegii noştri şi când colegii noştri vor decide acest lucru. Noi suntem deschişi la negocieri”, a declarat miercuri Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret, citat de News.ro.

Întrebat dacă se va ajunge la amânarea examenelor, Marius Nistor a spus: ”Nu ştiu, în momentul de faţă nu am ajuns în faza în care putem vorbi de amânarea examenelor, dar cu cât se lungeşte acest conflict de muncă, există şi acest risc”.

Despre suspendarea grevei doar pe perioada examenelor, Nistor a arătat că Ministerul Educaţiei poate propune, dar decizia este strict a cadrelor didactice: ”Totul depinde de Guvernul României. Aşteptăm reacţia Guvernului. (…) Noi am spus foarte clar ce vrem, vrem garanţii vizavi de grila de salarizare şi binenţeles salariul debutantului, care ar trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe ecoonomie. Deci, în momentul în care vor exista aceste garanţii, colegii noştri vor hotărî în cunoştinţă de cauză”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: