16 ianuarie, 2023

O creștere masivă a subvențiilor riscă o „fragmentare a pieței interne” și „curse probabil dăunătoare pentru subvenții cu țări terțe și în interiorul UE, cu posibile efecte negative asupra coeziunii”, a avertizat comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, într-o scrisoare către miniștrii UE, obținută de Politico.

Scrisoarea lui Vestager vine după ce presa străină a raportat că Germania și Franța au aruncat în aer regimul de ajutor de stat al UE – cândva cunoscut drept cel mai strict și mai de succes sistem din lume pentru a împiedica guvernele să investească banii contribuabililor în companii, mai degrabă decât să încurajeze concurența.

După cum a dezvăluit Politico, cele două țări au fost responsabile pentru aproape 80% din subvențiile acordate în contextul „cadrului temporar de criză” lansat pentru prima dată în timpul pandemiei de COVID, dar prelungit de atunci.

(Citește și: ””Made in Europe”, varianta Paris: Franța cere păstrarea cadrului excepțional al ajutoarelor de stat până în 2030”)


Vestager a confirmat în mare măsură aceste cifre. Din cele 672 de miliarde de euro în planuri naționale de subvenții aprobate de Bruxelles în conformitate cu regulile de urgență, „53% din ajutorul de stat aprobat a fost notificat de Germania, în timp ce Franța reprezintă aproximativ 24%”.

Cu toate acestea, nu toate subvențiile aprobate au fost cheltuite și Vestager spune că echipa ei „monitorizează acum modul în care aceste bugete… se traduc în cheltuieli reale”. Scrisoarea lui Vestager mai conține și un grafic care ilustrează modul în care planurile de subvenții germane și franceze eclipsează banii alocați de toate celelalte guverne din UE.

În timp ce Berlinul și Parisul au puterea financiară de a subvenționa totul, de la energie la semiconductori și producția de baterii, multe alte state UE nu au această marjă fiscală. După cum avertizează Vestager, „nu toate statele membre au același spațiu fiscal pentru ajutor de stat. Acesta este un fapt. Și un risc pentru integritatea Europei.”

(Citiți și: ”Germania și Franța au beneficiat de 80% dintre subvențiile aprobate în 2022 de Comisia Europeană”)

Cum ar putea UE concura cu SUA și China

Pe de altă parte, Vestager susține că ar putea fi necesare mai multe subvenții atât pentru a accelera trecerea la energiile regenerabile, cât și pentru a contracara subvențiile acordate de „țările terțe” – cum ar fi SUA și China, care ademenesc companiile din UE cu bani publici.


Scrisoarea prezintă și câteva idei pentru noi reguli care ar permite UE să concureze cu subvențiile acordate de alte state.

Mai exact, Vestager susține că modalitatea de a stimula industria fără a distruge piața unică este să ne asigurăm că toate țările UE au acces egal la fonduri. „Căutăm modalități de a stimula în continuare planul REPowerEU al UE, care este unul dintre principalele noastre instrumente de tranziție energetică, și de a înființa un fond european colectiv pentru a sprijini țările într-un mod corect și egal”, scrie ea.

Scrisoarea descrie, de asemenea, o „nouă posibilitate de ajutor pentru investiții anti-relocare” care ar permite țărilor UE să plătească subvenții companiilor „pentru investiții ecologice în sectoare strategice”.

Ea adaugă: „Am în vedere prevederi dedicate pentru a sprijini noile investiții în unitățile de producție, inclusiv prin scutiri de taxe. Aceste noi prevederi urmăresc să contracareze riscul ca investițiile să fie deturnate în mod nedrept către țări terțe din afara Europei.”

Acestea ar urma să fie limitate în timp și să vizeze exclusiv sectoarele în care există riscul ca investițiile să fie ”furate” de alte state.

Termen-limită pentru trimiterea propunerilor

Vestager le-a dat miniștrilor de economie un termen limită de 25 ianuarie pentru a răspunde la întrebările ei și spune că va continua cu o „consultare” mai formală cu privire la o propunere de modificare a legilor UE privind ajutorul de stat.

Vineri, guvernul german a anunțat că va extinde o schemă masivă de subvenții de stat pentru a sprijini proiectele de baterii, oferind aproximativ un miliard de euro în plus unor proiecte mari.

„Trebuie să oferim statelor membre mai multă libertate de a acorda ajutor de stat afacerilor lor și să analizăm un potențial fond de suveranitate pentru investiții în proiecte importante”, a scris președintele Consiliului Charles Michel într-un articol de opinie publicat în weekend.

Michel susține că fondul UE ar trebui să finanțeze „proiecte importante din punct de vedere strategic în domeniul energiei verzi, tehnologiei digitale și apărare. Banca Europeană de Investiții are misiunea de a fi coloana vertebrală a unui astfel de proiect.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: