10 decembrie, 2022

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, la Bişkek, că Rusia şi-ar putea modifica doctrina militară introducând posibilitatea unui atac preventiv pentru a dezarma un inamic, informează AFP.

Vladimiri Putin a făcut această afirmaţie într-un răspuns la întrebarea unui reporter, în timpul vizitei în Kârgâzstan, în care i s-a cerut să-şi clarifice declaraţia de la începutul acestei săptămâni cu privire la utilizarea armelor nucleare.

În urmă cu câteva zile Vladimir Putin avertiza că riscul unui război nuclear este în creştere, dar că Rusia nu va ataca prima, potrivit AFP, citată de Agerpres.

YouTube video

Vladimir Putin a declarat că Moscova ia în considerare adoptarea a ceea ce el a numit ca fiind conceptul loviturii preventive al Washingtonului.

Putin: SUA au dezvoltat conceptul de lovitură preventină

„În primul rând, Statele Unite au dezvoltat conceptul de lovitură preventivă. În al doilea rând, ei dezvoltă un sistem de atac care vizează dezarmarea” inamicului, a declarat presei preşedintele Putin.

Poate că Moscova ar trebui să se gândească la adoptarea „ideilor dezvoltate de americani pentru a-şi asigura propria securitate”.”Doar ne gândim la asta”, a precizat liderul de la Moscova.

Preşedintele Putin a afirmat, de asemenea, că rachetele de croazieră şi sistemele hipersonice ale ţării sale sunt „mai moderne şi chiar mai eficiente” decât cele ale Statelor Unite.


„Rusia nu le-ar folosi prima în nicio circumstanţă”, a mai spus Putin, referindu-se la armele atomice.

„Dar dacă nu le foloseşte prima în nicio circumstanţă, nu va fi nici a doua care le va folosi, pentru că şansele de a le folosi în cazul unui atac nuclear împotriva teritoriului nostru sunt foarte reduse”, a menționat Putin.

SUA: Orice discuție despre armele nucleare este iresponsabilă

Departamentul de Stat al SUA a condamnat, miercuri, aceste declaraţii, spunând că „orice discuţie, oricât de vagă, despre armele nucleare este absolut iresponsabilă”.

YouTube video

Afirmația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, care a refuzat să-i răspundă direct lui Putin.

Casa Albă, îngrijorată de consolidarea parteneriatului militar dintre Rusia şi Iran

În același timp, Casa Albă a atras atenţia în mod serios asupra „parteneriatului militar la scară largă” din ce în ce mai aprofundat dintre Moscova şi Teheran, anunţând cu aceeaşi ocazie noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Iranul furnizează deja armatei ruse drone care sunt folosite în Ucraina, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al executivului american, John Kirby.

Potrivit acestuia, Rusia „oferă Iranului sprijin militar şi tehnic la un nivel fără precedent”, ceea ce „le transformă relaţie într-un parteneriat complet de apărare”. 

 Această evoluţie este dăunătoare pentru Ucraina, ţările vecine Iranului şi comunitatea internaţională, a adăugat el, anunţând sancţiuni împotriva a trei entităţi ruseşti deosebit de active în achiziţionarea de drone iraniene.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: