Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a avertizat că economia globală ar putea înregistrat un ritm de creștere de sub 2% din PIB anul viitor, din cauza efectelor războiului din Ucraina și a încetinirii simultane a Europei, Chinei și Statelor Unite, transmite Reuters.
Kristalina Georgieva s-a arătat deosebit de îngrijorată de încetinirea din China, deoarece a doua cea mai mare economie a lumii a fost un motor puternic al creșterii globale.
FMI își va actualiza perspectivele economice în ianuarie, dar imaginea „s-a întunecat recent pe baza a ceea ce vedem la nivelul încrederii consumatorilor, a încrederii investitorilor”, a spus ea.
În octombrie, FMI și-a redus previziunile de creștere globală pentru 2023 la 2,7%, față de 2,9% prognoza din iulie, pe fondul presiunilor generate de războiul din Ucraina, de prețurile ridicate la energie și alimente, de rata ridicată a inflației care a dus la creșterea dobânzilor. Condițiile s-ar putea înrăutăți și mai mult anul viitor, a avertizat instituția.
La acea vreme, FMI a calculat o probabilitate de 25% ca creșterea globală să scadă sub 2% anul viitor – un fenomen care a avut loc doar de cinci ori din 1970 încoace – și a precizat că există o șansă de peste 10% de contracție a PIB-ului global.
„Suntem îngrijorați că această probabilitate ar putea să fie un pic mai mare”, a spus Georgieva joi, invocând impactul „războiului fără sens” al Rusiei din Ucraina asupra economiei Europei și încetinirile simultane din Statele Unite, Europa și China.
***