19 octombrie, 2022

Guvernele occidentale au răspuns războiului de agresiune a Rusiei în Ucraina politic și diplomatic, însă nu au făcut ceea ce este necesar din punct de vedere economic, scrie Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru Economie, într-o opinie publicată de Project Syndicate.

”Războaiele provoacă inevitabil lipsuri și generează câștiguri extraordinare pentru unii în detrimentul altora. Din punct de vedere istoric, profitorii de război au fost de obicei executați. Dar astăzi, printre ei se numără mulți producători și comercianți de energie care, în loc să fie duși la spânzurătoare, ar trebui să fie supuși unui impozit pe profit excepțional”, argumentează economistul.

El avertizează că deși o astfel de măsură a fost propusă în UE, aceasta ar putea fi implementată prea târziu și într-un mod prea îngust încât să fie eficientă.


Joseph Stiglitz argumentează că nicio țară nu a ieșit câștigătoare vreodată dintr-un război serios lăsând piețele în pace.

”Piețele pur și simplu se mișcă prea încet pentru genul de schimbări structurale majore care sunt necesare. De aceea, Statele Unite au Legea privind producția de apărare, care a fost adoptată în 1950 și invocată recent în <<războiul>> împotriva COVID-19 și, din nou, pentru a aborda deficitul critic de lapte praf pentru copii”, scrie economistul.

Economistul susține că Europa trebuie să adopte măsuri comprehensive pentru a adresa volatilitatea pieței energiei, care nu a fost construită pentru a face față unor condiții de război și care funcționează acum după principiul costurilor marginale, ceea ce înseamnă că prețul energiei electrice reflectă costurile celei mai scumpe surse de producție. Pe măsură ce prețurile gazelor au crescut, costurile marginale au crescut cu mult peste costurile medii, ceea ce a adus profituri extraordinare anumitor producători. Joseph Stiglitz propune implementarea unui alt sistem.

”În cadrul unui sistem de preț neliniar, gospodăriilor și firmelor li se poate permite să achiziționeze 90% din oferta din anul precedent la prețul anului precedent și 91-110% din ofertă la, să zicem, 150% din prețul anului precedent, înainte de intrarea în scenă a prețurilor dictate de costurile marginale”, scrie economistul.


El argumentează că soluții trebuie găsite și pentru adresarea prețurilor alimentelor.

”Învingerea Rusiei va necesita, evident, mai mult ajutor pentru Ucraina. Dar va necesita și un răspuns economic mai bun din partea Occidentului în general. Acest lucru începe cu împărțirea poverii, prin impozite pe profiturile excepționale, controlul prețurilor cheie – cum ar fi cele pentru electricitate și alimente – și încurajarea intervențiilor guvernamentale acolo unde este necesar pentru a atenua lipsurile critice”, este de părere Joseph Stiglitz.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: